28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 29 Maj 2014 20:19

Švedski uređaji za čistu vodu

U sjedištu Kantona održan sastanak na kome su Sead Džanović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite i Ekrem Kahriman, direktor J.P. Vodovod i kanalizacija Zenica razgovarali sa Pelle-om Persson-om, direktorom švedske agencije SIDA za Bosnu i Hercegovinu i Andersom Olssonom, rukovodiocem švedske agencije „Teamleader“ o donaciji koja u narednim danima treba stići na područje Kantona. Radi se o tri postrojenja za prečišćavanje pitke vode koja predstavljaju grant Vlade Kraljevine Švedske državi Bosni i Hercegovini. 

 

Tokom sastanka bilo je riječi o načinu na koji ova postrojenja funkcioniraju, te je u tom smislu dogovoreno da posebna tehnička ekipa iz Kantona bude opredjeljena za trajno upravljanje prečišćivačima vode, a koji će biti smješteni na lokacijama ugroženim poplavama koje još uvijek nemaju pitku vodu. Kapacitet svakog od postrojenja je 6.000 litara vode po satu, a postrojenja su rađena na fleksibilan način pa se mogu koristiti posebno ili kao dodatak postojećem sistemu vodosnabdijevanja u gradovima. Inače, postoji trostruki sistem pročišćavanja vode, a on se sastoji od filtera, UV zraka i hlorisanja vode. Da bi se obezbijedilo trajno stručno rukovanje ovim postrojenjima, bit će izvršena edukacija tehničkog tima za održavanje. 

 

U uvodnoj riječi, Pelle Persson direktor švedske agencije SIDA kazao je da je Vlada Švedske svjesna teške situacije u kojoj se trenutno nalazi cijela BiH koja je pogođena poplavama i stoga su odlučili doći i pružiti svaku vrstu podrške. Osim ova tri postrojenja za prečišćavanje vode čija vrijednost je 400.000 eura, švedska SIDA već realizira projekte prečišćavanja voda i zbrinjavanja otpada u općinama Zavidovići i Žepče, kazao je Persson. 

 

Istovjetna tri  postrojenja bit će postavljena i u Tuzlanskom kantonu, a pošiljka sa svih šest postrojenja iz Švedske krenula je danas i očekuje se da će sutra stići u Tuzlu, odakle je treba preuzeti Kantonalni štab civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona.

 

Press služba ZDK