28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 27 Maj 2014 05:46

Pomoć stradalim bibliotekama

Sarajevsko-zenička delegacija kulturnih radnika posjetila je prostorije biblioteka u Maglaju, Olovu i u Žepču. U delegaciji su bili prof. Senadin Lavić, predsjednik BZK Preporod BiH, dr. Mustafa Jahić, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke, Amina Rizvanbegović-Džuvić, direktor Bošnjačkog instituta, Midhat Kasap, direktor Opće biblioteke Zenica i član Upravnog odbora Preporoda, te Bedita Islamović ispred Nacionalne univerzitetske biblioteke Sarajevo. 

 

Svi su bili fokusirani na razmjere katastrofe koja je zadesila biblioteke u Maglaju i Olovu, gdje je uništen knjižni fond od oko 25.000 knjiga, a pogledom na same prostorije i svu prateću opremu u njima, vidljivo je da su štete enormne.  Uskoro će se pokrenuti akcija kojom će se pokušati barem djelimično sanirati nastale štete, prvenstveno da se osposobe ponovo prostorije biblioteka, a potom i u prikupljanju knjižnog fonda, da bi ljubitelji knjiga i učenici, koliko-toliko imali priliku ponovo se susresti s knjigom, ističe prof. Senadin Lavić. Također je i dr. Kasap kazao da planiraju da se u Maglaju uskoro organizuje multimedijalni program kojim bi se okupila brojna imena bosanskohercegovačke književnosti, scenske i muzičke umjetnosti, te na taj način da se prikupe određena sredstva koja bi se također iskoristila u ove namjene. 

 

Bibliotekari iz Zenice udružili su se u akciji pomoći na način da svi bibliotekari na području ZDK-a izdvoje jednu dnevnicu i na taj način pomognu u ponovnom osposobljavanju ugroženih biblioteka. Kasap je istakao da su brojne biblioteke u teškom stanju iako nisu bile pogođene poplavama niti klizištima, kao što je slučaj s bibliotekama Žepče i Breza, ali da će se učiniti sve da se situacija uskoro poboljša, javlja Radio Žepče.Zahvalio je svim Žepčacima koji su u ovim teškim vremenima pokazali da imaju ogromno srce, otvorivši vrata stanovnicima Željeznog Polja koji su pretrpjeli štete u poplavama koje su zadesile našu zemlju.