28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 14 Maj 2014 04:52

Tri milijarde internet korisnika

Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU), UN-ova specijalizirana agencija, izdala je svoj najnoviji izvještaj o korisnicima Interneta u svijetu. Prema njemu, u svijetu će do kraja ove godine biti gotovo 3 milijarde korisnika Interneta. Od tog broja gotovo dvije trećine korisnika će se nalaziti u zemljama u razvoju kao što je Indija. Mobilni Internet također će doživjeti rast te će doseći brojku od 2,3 milijarde korisnika.

 

Raširenost Interneta među korisnicima iznosi oko 40% na globalnoj razini, 78% u razvijenim zemljama te 32% u zemljama u razvoju. Više od 90% budućih korisnika Interneta može se naći u zemljama u razvoju.

 

Fiksni širokopojasni Internet pokazuje stabilan rast, a trenutačno ima 711 milijuna pretplatnika na globalnoj razini, što je 243 milijuna pretplatnika više nego prije 5 godina. Najviše pretplatnika dolazi iz Azije (44%). iz Europe dolazi 25%, dok Afrika ima jedva 0,5% pretplatnika. Mobilni Internet pokazuje ubrzani rast. Gotovo 2,3 milijarde korisnika se danas koristi mobilnim Internetom, što je značajan rast u odnosu na 2007. godinu kada se samo 3,5% korisnika u svijetu služilo njime.

 

Najveći rast mobilnog Interneta među korisnicima je zabilježen u Europi (64%) te Sjevernoj i Južnoj Americi (59%). Do kraja 2014. godine  83,7 korisnika u razvijenim zemljama koristit će mobilni Internet, a isto će vrijediti za zemlje u razvoju iako taj postotak sada iznosi samo 21,1%. Prosječno će u svijetu biti 32% korisnika mobilnog Interneta.