28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 30 April 2014 03:01

Tri nova projekta 5.maja

Za Federalni zavod za zapošljavanje (FZZZ) 2014. je godina velikih očekivanja jer će biti provedena tri programa kojima namjeravamo omogućiti zaposlenje 10.000 nezaposlenih osoba, kazao je direktor FZZZ Kenan Rešo na konferenciji održanoj povodom predstavljanja Programa sufinansiranja zapošljavanja i sufinansiranja sticanja prvog radnog iskustva, Programa pripreme za rad kroz obuku, stručno osposobljavanje i usavršavanje i Programa zapošljavanja Roma u 2014. 

       

 

Dodao je da je ove godine prvi put Vlada Federacije BiH (FBiH) izdvojila značajna sredstva za FZZZ.  Kako je rečeno, FZZZ će 5. maja na svojoj internet stranici objaviti javne pozive za učešće u tri programa zapošljavanja, i to: Program sufinansiranja zapošljavanja i sufinansiranja sticanja prvog radnog iskustva, Program pripreme za rad kroz obuku, stručno osposobljavanje i usavršavanje i Program zapošljavanja Roma u 2014. godini. 

 

Pojašnjeno je da Program sufinansiranja zapošljavanja i sufinansiranja sticanja prvog radnog iskustva, za koji je izdvojeno 18.086.160 KM, obuhvata četiri mjere: jačanje konkurentnosti na tržištu rada - prvo radno iskustvo, sufinansiranje zapošljavanja - prilika za sve, sufinansiranje sezonskog zapošljavanja i sufinansiranje zapošljavanja teško zapošljivih osoba - vaučer za posao. Rešo je kazao da se mnogo očekuje od ovog programa, jer je najintenzivniji i obuhvata najveći broj nezaposlenih. 

       

Prema njegovim riječima, za Program pripreme za rad kroz obuku, stručno osposobljavanje i usavršavanje osigurano je 2.000.000 KM i biće obuhvaćeno 1.100 nezaposlenih osoba koje nemaju potrebna znanja i vještine u sektoru privrede, a koje će kroz obuku povećati svoju konkurentnost na tržištu rada. Rešo je dodao da su Vijeće ministara i Vlada FBiH osigurali sredstva za Program zapošljavanja Roma u 2014. godini, a za zapošljavanje ili samozapošljavanje 100 Roma u FBiH predviđeno je ukupno 622.300 KM. 

       

Na konferenciji za novinare je naglašeno da je u martu u FBiH bilo 391.838 nezaposlenih osoba, a u aprilu je taj broj neznatno smanjen.