19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 25 April 2014 20:03

Najpoželjniji poslodavac dm

Najpoželjniji poslodavac u 2014. godini u BiH, prema izboru korisnika internet portala Posao.ba, je kompanija dm. Prema glasovima ispitanika, na drugom mjestu je Al Jazeera Balkans, a na trećem Raiffeisen Bank. Također, među najpoželjnijim poslodavcima su: Coca Cola Hellenic, Microsoft, Violeta, Unicredit Bank, Authority Partners, ASA Group i Konzum. 


Na večerašnjoj ceremoniji dodjele priznanja "Najpoželjniji poslodavac 2014.", koja je održana u Sarajevu, rečeno je da je u istraživanju, koje je ove godine provedeno tokom januara, februara i marta, učestvovalo 15000 ispitanika iz cijele BiH.  U kategoriji najpoželjniji poslodavac u ICT sektoru prvu nagradu dobio je Logosoft, u sektoru roba široke potrošnje (FMCG) najbolja je bila kompanija Henkel BH, u proizvodno-prodajnom sektoru kompanija Prevent BH, u finansijskom sektoru Sberbank, u sektoru javnih preduzeća BH Telecom, a u sektoru farmacije Farmavita. U sektoru distribucije najpoželjniji poslodavac je Orbico, u fashion and retail sektoru kompanija Deichmann, proizvodno-prehrambenom sektoru Sarajevski kiseljak, a u sektoru nafte i plina Holdina. 

 

Kako je rečeno tokom večerašnje ceremonije, kompanija "Development studio" i portal Posao.ba ove godine, sedmi put zaredom dodjeljuju priznanja kompanijama. Posao.ba je istraživanje o najpoželjnijim poslodavcima pokrenuo 2007. godine kako bi se saznalo za koje poslodavce bi njihovi korisnici najviše voljeli raditi, a nakon velikog interesa javnosti i pozitivnih reakcija kompanija, istraživanje je provedeno i sljedeće godine. Tako je 2008. godine prvi put organizirana ceremonija dodjele priznanja, koja je prerasla u tradicionalnu manifestaciju u poslovnom svijetu koja okuplja direktore, PR i marketing menadžere i najvažnije predstavnike političkog i privrednog života u BiH, kao i najvažnije medije u zemlji. 

       

Cilj je promovirati pozitivne prakse upravljanja ljudskim potencijalima u BiH kako bi se kompanije dodatno motivirale da unapređuju svoje odnose prema zaposlenicima, te da ponude što bolje uslove za rad, razvoj i edukaciju. Zahvaljujući istraživanju, stiče se uvid u percepciju bh. građana o kompanijama kao poslodavcima i u faktore koji utiču na njihovu percepciju. Status najpoželjnijeg poslodavca kompanijama otvara mogućnosti privlačenja potencijalnih zaposlenika sa potrebnim kvalifikacijama, vještinama, odgovornošću i spremnošću na rad, što je preduslov za razvoj i napredak kompanije. Međutim, kako je naglašeno, zaposleni ispitanici iz BiH uglavnom ne rade za poslodavca kojeg smatraju najpoželjnijim i samo mali broj zaposlenih ispitanika ima sreću da je već zaposlen kod poslodavca kojeg smatra najpoželjnijim.