16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 26 Januar 2013 12:58

Najtraženija zanimanja u 2013.

 

Brojni nakon završetka obrazovanja čekaju na posao u struci. Za one koji su završili deficitarne znanosti poslodavci se danas doslovno otimaju te se u Bosni i Hercegovini za njih najviše otvara radnih mjesta. Dnevni list je istražio koje su radnike poslodavci tražili u prošloj godini, koja zanimanja je najteže naći i koji će poslovi biti najtraženiji u ovoj godini. Prema saznanjima, najviše će se tražiti inženjeri informatike, elektrotehnike i strojarstva te magistri farmacije, no, posla će biti i u građevinskom te metalnom sektoru.

 

Kako su nam kazali iz Federalnog zavoda za zapošljavanje (FZZZ), u prošloj godini blago je povećana potražnja poslodavaca za radnom snagom, ali ona još uvijek nije na zadovoljavajućoj razini, što je, naravno, posljedica ekonomske krize.

 

- Postojala je potražnja za određenim profilima zanimanja, kao što su inženjeri informatike, elektrotehnike i strojarstva, te magistri farmacije. Također, traženi su bili i varioci, šivači i trgovci, kažu u FZZZ-u. U ovom zavodu navode da je za očekivati da će se u 2013. godini pojačati trend iz prethodne godine, što znači da će biti tražena navedena zanimanja.

 

- Pored toga, u 2013. godini planirano je intenziviranje radova na koridoru Vc, što će sigurno dovesti do povećane potražnje za radnom snagom, i to ne samo u oblasti građevinarstva, nego i u drugim sektorima kao što je metalna industrija, dodaju u FZZZ-u. Napomenuli su da je u prošloj godini realizirano nekoliko projekata koji su rezultirali otvaranjem novih radnih mjesta u oblasti tekstilne i metalne industrije, a u kojima je sudjelovao i sam Zavod.

 

Alma Hadžić, asistentica na projektima portala Posao.ba, koji redovito objavljuje ponude poslodavaca za posao, ističe da je na njihovom portalu u prošloj godini, kao i u godinama prije, kategorija Komercijale i prodaje zabilježila najveći broj otvorenih pozicija te su se komercijalisti, prodavači i trgovci ponovno našli na prvom mjestu u Top 10 zanimanja.

 

- Također, kategorija Informatika – software zabilježila je veliki porast broja oglasa te su se pozicije IT programera i developera pronašle na drugom mjestu u Top 10 zanimanjima. Pored ove dvije kategorije, najtraženiji suradnici u kategorijama Administrativne i slične usluge, Ekonomija i financije te Ugostiteljstvo, kaže Hadžić, dodajući da su poslodavci najviše bili zainteresirani za poslove u kategorijama Komercijale i prodaje, Administrativnih i sličnih usluga, Ekonomije i financija, Bankarstva te Marketinga i PR-a. Što se tiče ove godine, kako smatra Hadžić, potraživanja će biti ista kao i za prethodnu godinu.

 

- Poslovi koji će biti najtraženiji jesu iz oblasti komercijale, software inženjeri, proizvodnje, građevine kao i administracije, naglašava naša sugovornica.

 

Nezaposleni ne žele posao

 

Čak i u ovo vrijeme krize i vrijeme kad ne dolazi često do otvaranja novih radnih mjesta događa se da poslodavac nije pronašao radnika, a zabilježeni su i slučajevi da nezaposlene osobe, iz raznih razloga, nisu željele otići na ponuđeno radno mjesto.

 

Iz FZZZ-a su nam kazali da su u određenim županijama zabilježeni slučajevi da poslodavci nisu mogli pronaći odgovarajuću radnu snagu, što se, prije svega, odnosi na magistre farmacije i inženjere informatike.

 

- U ovom kontekstu treba ukazati na problem mobilnosti radne snage u BiH koja je na vrlo niskoj razini. Zabilježeni su slučajevi da nezaposlene osobe, iz raznih razloga, nisu željele otići na ponuđeno radno mjesto u drugu županiju, ističu iz Zavoda. S portala Posao.ba kažu da je postojao samo jedan slučaj u kojem nisu imali gotovo nijednu relevantnu prijavu, a riječ je o sektoru reciklaže.

 

- Imali smo nekoliko klijenta koji su objavljivali ovu poziciju za koju, nažalost, nisu uspjeli naći prave osobe. Problem je, prvenstveno, da nedostaje radnog kadra s relevantnim iskustvom ili školovanjem, objašnjava Hadžić. Poslodavcima je najteže pronaći ona zanimanja koja su najtraženija. Iz FZZZ-a ističu da poslodavci, pored formalnih kvalifikacija, sve više traže dodatne vještine, što im otežava pronalazak odgovarajuće radne snage. Inače, to je posebno izraženo kod zanimanja srednje stručne spreme, na koje utječe razvoj informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

 

- Stoga, svaka bi nezaposlena osoba trebala raditi na stjecanju novih znanja i vještina kako bi na odgovarajući način odgovorili na potrebe tržišta rada, odnosno poslodavca. U ovom kontekstu, potrebno je istaknuti da se nameće potreba stvaranja pravnih pretpostavki radi reguliranja oblasti obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja. Potrebno je što hitnije usvajanje zakona o obrazovanju odraslih u Federaciji BiH, čime bi se stvorile pretpostavke za lakše prilagođavanje odraslih potrebama tržišta rada, upozoravaju iz FZZZ-a. S druge strane, Hadžić kaže kako su preko portala Posao.ba najviše poteškoća imali klijenti prilikom angažmana software developera kojih ima nedovoljno u odnosu na potražnju. Također, tu su i kadrovi u sektorima energetike, veterine, znanstveno-istraživačkog rada i sličnih neatraktivnih zanimanja. Preko županijskih službi za zapošljavanje u razdoblju od 1. siječnja do 30. studenoga 2012. godine poslodavci su iskazali potrebu za zapošljavanjem 16.597 nezaposlenih osoba. U istom razdoblju s evidencija nezaposlenih zaposleno je ukupno 47.946 osoba.

 

- Kroz programe, za čiju realizaciju je Federalni zavod za zapošljavanje u 2012. godini osigurao financijska sredstva, zaposleno je oko 5000 osoba. Značajan udio u ovom broju čine osobe koje su zaposlene u okviru programa zapošljavanja “Prilika za sve”, rekli su u FZZZ-u te dodaju kako je taj program isključivo bio namijenjen gospodarskim subjektima iz realnog sektora

 

Značajan broj osoba zaposlen je i preko potražnje na portalu Posao.ba. tako da je u protekloj godini preko njega posao pronašlo oko devet tisuća osoba.

 

Koji je Vaš savjet građanima, posebno onim mlađim, koji upisuju tek škole, na koja se zanimanja bazirati, a koja će poslije biti tražena na tržištu rada?

 

FZZZ: Prije donošenja konačne odluke o tome koju srednju školu, odnosno fakultet upisati, potrebno se informirati o stanju na tržištu rada, odnosno o tome koja zanimanja su tražena, a koja ne. Nažalost, kod nas se ti parametri, prije upisa, gotovo i ne uzimaju u obzir, tako da imamo enormnu proizvodnju kadrova za kojima ne postoji potreba na tržištu rada. U obrazovnim institucijama je potrebno pojačati sustav profesionalne orijentacije i razvoja karijere, uzimajući u obzir interesiranja, sposobnosti, osobine i osobne vrijednosti učenika, kao i kretanja na tržištu rada.

 

Posao.ba: Zanimanja na koja bi se trebali bazirati oni koji upisuju srednju školu ili fakultet prije svega jesu elektrotehnika, smjer informatike, strojarstvo te ekonomija, smjer prodaje i marketinga, te ostala slična zanimanja.

 

Najtraženija zanimanja u 2013.:

-    inženjeri informatike, 

-    inženjeri elektrotehnike

-    inženjeri strojarstva

-    magistri farmacije

-    građevinci

-    varioci 

-    šivači 

-    trgovci (komercijalisti)

 

Piše: Marija Šagolj/ Dnevni list-FZZZ.ba