28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 06 April 2014 21:05

DF: predavanje o ekologiji

Eminentni stručnjaci iz oblasti ekologije - članovi Udruženja građana Eko-forum Zenica, doc. dr. Samir Lemeš i prim. dr. Harun Drljević, održali su predavanje na temu „Zagađenje okoliša - uzroci, posljedice, rješenja“. Predavanje su održali za članove i simpatizere Demokratske fronte u Zenici.


U svom uvodnom obraćanju, predsjednica DF ZDK Alma Kratina, osvrčući se na zagađenost okoliša na području Zenice i Zeničko-dobojskog kantona, istakla je da su stavovi Eko-foruma interesantni i prihvatljivi za Demokratsku frontu BH i njene programske ciljeve, uzimajući u obzir značaj koji ekologija ima u životima svih građana Bosne i Hercegovine.

Predstavljajući Eko-forum i njegove aktivnosti, dr. Lemeš je istakao da članovi udruženja nisu profesionalci, nego aktivisti, koji se pored svojih redovnih poslovnih obaveza volonterski bave istraživanjem uzroka i posljedica, te u konačnici nude rješenja zagađivačima u skladu sa principima održivog razvoja, koji objedinjuju zakonsku regulativu u pogledu dozvoljenih graničnih normi sa jedne strane i isplativost ekonomije i određenog proizvodnog procesa sa druge strane.

 

„Adekvatna zaštita okoliša je od osnovne važnosti po ljudsku dobrobit i uživanje osnovnih ljudskih prava, uključujući i samo pravo na život. Kako bi to pravo ostvarili građani moraju imati pristupa tačnim informacijama o stanju zagađenosti okoliša, moraju imati pravo na učešće u odlučivanju, te u skladu sa postojećom zakonskom regulativom i principima Arhuske konvencije moraju imati i pristupa pravdi po pitanjima okoliša. Stoga je jedna od aktivnosti Eko-foruma otvaranje kancelarije ARHUS centra u Zenici, čiji bi osnovni zadatak bio da ciljevi definisani u Aarhuskoj konvenciji postanu dio svakodnevnih aktivnosti organa vlasti i šire društvene zajednice. “ naglasio je u svom izlaganju dr. Lemeš.

 

Tokom predavanja izneseni su i alarmantni pokazatelji vezani za zagađnje zraka u Zenici. „Prema rezultatima zvaničnih mjerenja, u protekle tri godine prosječno dnevno prekoračenje dozvoljenih vrijednosti SO2 od 125 g/m3, premašeno je u prosjeku 182 puta. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je dnevnu graničnu vrijednost SO2 zakonom dozvoljeno prekoračiti samo tri puta u toku jedne kalendarske godine, onda shvatamo sa kakvim problemom se susreću građani Zenice“, istakao je dr. Lemeš.

 

Dr. Drljević se u svom izlaganju osvrnuo na posljedice zagađenja po zdravlje građana, te iznio poražavajuće pokazatelje vezane za procente smrtnosti i oboljevanja građana zbog posljedica prekomjernog zagađenja. „Najveći problem građana Zenice je dugotrajnost ekspozicije – dugotrajne izloženosti štetnim materijama, čiji se štetne posljedice ispoljavaju kroz kancerogene, teratogene, patogene i efekte na hronične bolesnike. Odgovornost za ovakvu situaciju snose zagađivači, ali i neodgovorna vlast koja zagađivačima toleriše svjesno kršenje zakonskih propisa iz ove oblasti, te neprovođenje zaštitnih mjera za smanjenje emisija štetnih materija koje ispuštaju u zrak“, istakao je dr. Drljević.

 

Tokom predavanja dat je osvrt na štetne posljedice i drugih, građanima manje poznatih polutanata u zraku, koji nisu obuhvaćene zvaničnim mjerenjima, a čije je prisustvo u zraku mnogo opasnije od građanima poznatih sumpornih i azotnih jedinjenja. 

 

Ovo izuzetno zanimljivo predavanje završeno je otvorenom diskusijom i brojnim pitanjima upućenim eminentnim predavačima, čime su prisutni građani pokazali svoju zainteresiranost za aktivnije učešće u rješavanju problema prekomjerne zagađenosti Zenice i Zeničko-dobojskog kantona.