18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 27 Mart 2014 04:46

Jasmin Brakmić

Zeničanin Jasmin Brakmić pokazao je zavidne rezultate iz poslovne informatike na Univerzitetu u Beču, gdje je nedavno proglašen za najboljeg studenta generacije.  Ovaj mladi Bosanac, već za vrijeme srednje škole pokazivao je veliko interesiranje za ekonomiju, informatiku i programiranje te je iz tog razloga odlučio upisati Ekonomski fakultet u Brčkom. Odmah nakon položenog prijemnog ispita upisao je studij poslovne informatike na Univerzitetu u Beču.

 

- Motivira me to što volim raditi s računarima i učiti nove tehnologije koje se primjenjuju u informatici. Naročito, kada vidim da programi koje pišem pomažu i olakšavaju ljudima rješavanje i kompliciranih zadataka - rekao nam je Brakmić, koji je već, nakon završene prve godine studija, dobio ponudu da radi kao tutor na fakultetu. Nakon završetka dodiplomskog studija, dobio je ponudu da radi kao naučni istraživač na projektu „ComVantage". Uporedo s ovim unapređenjem upisao je i master studij, u sklopu kojeg je osvojio prvo mjesto na takmičenju "Accenture Campus Challenge", koji je organizirala kompanija "Accenture". Master studij je završio s najvišom ocjenom, zbog čega je nedavno proglašen za najboljeg studenta u generaciji 2012/2013., a trenutno radi kao Java programer upravo u "Accentureu".

 

- Radi se o jednoj od najvećih firmi za IT Consulting, s više od 275.000 radnika u svijetu. Ova firma, također, pruža velike mogućnosti za daljnje usavršavanje - dodao je Brakmić. Brakmić nam je rekao da je BiH jedna od najvažnijih stvari u njegovom životu, bez obzira na to što više ne živi u Zenici.

 

- U svakoj mogućoj situaciji i prilici rado naglašavam da je Bosna moj rodni kraj te da je to zemlja s puno mladih i inteligentnih ljudi koji se trude i vole da se usavršavaju i time doprinose društvu - kaže Brakmić.