28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 22 Februar 2014 03:07

Radionica o drvnoj industriji

U organizaciji Agencije za ekonomski razvoj ZEDA  Zenica, u prostorijama TehnoParka, održan je seminar- radionica   na temu „Sistemi kvaliteta u drvnoj industriji BiH i uspostava Centra za kvalitet u drvopreradi“.

Drvoprerađivači, polaznici radionice, imali su priliku da se upoznaju sa uslovima sticanja certifikata neophodnih za plasman robe na inotržište i neophodnim procedurama koje pri tome trebaju da ispoštuju. Ovom prilikom govorilo se o kontroli kvaliteta proizvoda iz sektora drvne industrije i proizvodnje namješta te problemima koje ima drvni sektor.

 

Među ostalim, predavač na seminaru bio je Murčo Obućina, profesor Mašinskog fakulteta u Sarajevu. Govorio je o kvalitetu u pilanskoj obradi drveta, ulaznom materijalu, standardima i međufaznoj kontroli kvaliteta i greškama koje prave drvoprerađivači.

 

Agencija ZEDA Zenica planirala je da u narednom periodu konsultanti posjete nekoliko firmi iz drvoprerađivačkog sektora u kojima će raditi na pripremi za uvođenje određenih standarda poput ISO:900, kontrole kvaliteta FPC i drugih.