28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 27 Januar 2014 04:27

HE Vranduk, HE Janjići...

Ugovor o kreditu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) od 26 miliona eura za finansiranje izgradnje Hidroelektrane (HE) Vranduk je potpisan, a sredstva po ovom kreditu će biti operativna do kraja januara, što znači da će se iz ovih sredstava moći izmirivati obaveze u vezi izgradnje ove hidroelektrane, izjavio je za Agenciju ONASA generalni direktor Javnog preduzeća (JP) Elektroprivreda BiH Elvedin Grabovica. 

       

Prema njegovim riječima, eksperti Evropske investicijske banke (EIB) boravili su u BiH u novembru 2013. godine u procjenjivačkoj misiji. 

 

"U vezi sa projektom izgradnje HE Vranduk, prikupili su informacije o projektu, obišli lokaciju buduće hidroelektrane, razgovarali sa predstavnicima federalnih ministarstava, Općine Zenica, lokalnih zajednica i udruženja. U narednom periodu očekujemo aktivnosti na odobravanju kredita", precizirao je Grabovica. Elektroprivreda BiH će u projekat izgradnje HE Vranduk, kako je kazao, uložiti 22 miliona KM vlastitih sredstava. 

 

"U decembru 2013. godine stupio je na snagu ugovor sa angažovanim konsultantom, čiji zadatak je priprema tenderske dokumentacije i pružanje tehničke podrške Elektroprivredi BiH u toku izgradnje HE Vranduk", rekao je Grabovica.  Ukupna vrijednost investicije u HE Vranduk, koja predstavlja jedan od kapitalnih projekata Elektroprivrede BiH, je 127 miliona KM. Govoreći o značaju tog projekta, Grabovica je istakao da HE Vranduk posebnu važnost nema samo u kontekstu stabilnosti elektroenergetskog sektora, povećanja proizvodnje električne energije, pouzdanog i stabilnog snabdijevanja kupaca, podizanja stepena iskorištenja raspoloživih resursa i zadovoljavanja okolinskih zahtjeva. 

       

"Izgradnja ovih i drugih elektroenergetskih objekata znači doprinos ekonomskom zdravlju, održivom razvoju i napretku društvene zajednice u cjelini, rastu domaće privrede i otvaranju novih radnih mjesta. Ukoliko o značaju govorimo sa stanovišta lokalne zajednice, izgradnja novih proizvodnih kapaciteta znači upravo razvoj lokalnih zajednica koje gravitiraju lokacijama budućih objekata i unapređenje života građana", naglasio je Grabovica. 

 

Objava tendera za HE Vranduk planirana je u martu, a početak izgradnje u ovoj godini. 

 

"To su naši planovi i ukoliko izostanu politikanstva i opstrukcije, ove godine počinjemo izgradnju ne samo HE Vranduk, već i Bloka 7 u Termoelektrani (TE) Tuzla i Vjetroparka Podveležje", poručio je Grabovica. Kada je riječ o projektu izgradnje 25 protočnih hidroelektrana, generalni direktor Elektroprivrede BiH je kazao da je taj projekat još aktuelan, uz realizaciju projekata HE Vranduk i HE Kovanići. 

       

"Kažem da je projekat još aktuelan budući da je u toku postupak objezbjeđenja sredstava za izradu studije 'Integralno upravljanje vodnim resursima u slivu rijeke Bosne', koji će aktuelizirati stanje i mogućnosti izgradnje hidroenegetskih objekata na rijeci Bosni. U kontekstu ovog projekta je potrebno podsjetiti da rijeka Bosna protiče kroz oba entiteta", rekao je Grabovica.  Podsjetio je da je za HE Janjići do sada urađena Studija izvodljivosti, Prethodna procjena utjecaja na okoliš i potpisan Ugovor za izradu Idejnog projekta. 

       

"U toku su pregovori za dodjelu koncesije od Komisije za koncesije Federacije BiH (FBiH). Usaglašeni su osnovni elementi Ugovora o koncesiji i slijedi priprema za njegovo potpisivanje. Vrijednost projekta je 68,5 miliona KM i biće finansiran kreditnim i vlastitim sredstvima Elektroprivrede BiH, obezbjeđenim iz redovnog poslovanja", pojasnio je Grabovica. Podsjetio je da je Vijeće ministara BiH polovinom januara 2014. godine podržalo inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredilo deegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu i projektu između KfW-a, Frankfurt na Majni, Bosne i Hercegovine (koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora BiH), Federacije BiH (koju zastupa Federalno ministarstvo finansija) i Elektroprivrede BiH. 

       

Pregovori bi trebalo da budu održani polovinom februara u sjedištu KfW-a, a vrijednost zajma je 30 miliona eura, čime će finansijska konstrukcija biti zatvorena. Grabovica je istakao da se značaj izgradnje HE Janjići, uz doprinos povećanju proizvodnje električne energije, razvoju elektroenergetskog sektora i društvenom razvoju općenito, ogleda i u značajnom učinku u ukupnom smanjenju emisije CO2, NOx i ostalih zagađujućih materija, s obzirom na to da električna energija proizvedena u ovoj kategoriji objekata ima karakter čiste energije. 

 

"Uz navedeno, izgradnja HE Janjići predstavlja i ispunjenje zahtjeva iz Ugovora o uspostavi energetske zajednice jugoistočne Evrope, kojim su se zemlje potpisnice obavezale da implementiraju regulative EU u energetskom sektoru, te povećaju proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. U ovom odgovoru ja bih, jer zavređuje, napomenuo da je KfW odbrio grant sredstva u iznosu 750.000 eura za izradu Studije izvodljivosti za HE Kovanići, treću u nizi na rijeci Bosni", dodao je Grabovica.