29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 14 Januar 2014 05:47

BiH u baražu protiv Grčke

Rukometna reprezentacija BiH porazom od Portugala u Mafri (26:27) zaključila je prvu rundu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2015. u Kataru, ali pošto je ranije obezbijedila prvo mjesto u Grupi 5 i ulazak u baraž, ovaj meč nije imao nikakve posljedice za tim Dragana Markovića.

 

BiH se tako vratila među selekcije koje su blizu odlaska na veliko takmičenje. Nakon lošeg izdanja i dosta problema u kvalifikacijama za aktuelni "Euro 2014", prolazak grupe u kojoj su bili Portugal, Letonija i Estonija može se smatrati uspjehom. Rezultat je odličan - pet pobjeda i jedan poraz, i to u susretu s Portugalcima, koji ništa nije odlučivao.

"Mislim da smo bili bolji protivnik od Portugala i da je trebalo da pobijedimo, što bi bilo jako važno za nas. Bez obzira na to što taj susret nije imao veliki rezultatski značaj, nama je bila veoma bitna, jer želimo da gradimo pobjednički mentalitet i vraćamo rejting bh. rukometa. Ipak, na dobrom smo putu, jer smo se odlično nosili s Portugalcima. Jako sam zadovoljan zbog dobre reakcije igrača s klupe. To je odlična stvar, jer dobijamo na širini", kaže selektor Dragan Marković.

 

Pred bh. rukometašima je treća šansa da se kroz baraž domognu Svjetskog prvenstva. U prethodna dva navrata zaustavili su ih Mađarska za SP 2009. i Njemačka za SP 2013. No, prije toga je još jedan važan baraž za bh. rukometaše. Zbog slabih rezultata u kvalifikacijama za "Euro 2014" BiH će morati igrati baraž kako bi stekla pravo da se bori za odlazak na "Euro 2016". Rival je Grčka, a utakmice će biti  igrane 2. ili 3. aprila i tri dana kasnije. Dobra stvar je što je BiH domaćin u revanšu.

 

"Teško je već sada pričati o tome kako ćemo se pripremati za dvomeč s Grčkom. Moramo napraviti plan i program priprema kako bismo te oglede dočekali maksimalno spremno. Biće to jako važan baraž za nas, jer u slučaju neuspjeha nećemo igrati kvalifikacije za EP. No, optimista sam i mislim da možemo proći Grke, a onda ćemo misliti o baražu za odlazak u Katar. Mislim da se polako približavamo krugu reprezentacije koje igraju na velikim takmičenjima", smatra Marković.

 

Osim BiH, put u baraž SP u Kataru iz kvalifikacija osigurali su još Litvanija, Slovenija, Rumunija i Grčka. Žrijeb baraža je 26. januara u 13 sati u danskom Herningu, nekoliko sati prije utakmice za treće mjesto na EP 2014. U žrijebu će se naći 18 reprezentacija, koje će se boriti za devet mjesta na SP. Direktan plasman u Katar ostvariće tri prvoplasirane reprezentacije sa EP u Danskoj i Španija, kao i aktuelni svjetski šampion. Preostalih 12 ide u baraž. 

 

Nezavisne.com