18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 08 Januar 2014 11:25

Rasim Salčinović

Kad je dobio dozvolu za rad, davnog 8. januara 1964. godine, tada 23-godišnjak Rasim Salčinović bio je najmlađi privrednik i jedan od rijetkih privatnih poduzetnika u Zenici i regiji Srednja Bosna.  Danas, pola vijeka kasnije, Rasim je najstariji aktivni poduzetnik i Zenici i regiji, koji i pored toga što gazi uveliko osmu deceniju života nesmanjenom žestinom se svakodnevno ''daje'' poslu. 

 

- Kad sam registrovao privatnu ugostiteljsko-uslužnu djelatnost - ćevabdžinicu, dobijanje dozvole za privatni posao i to u prehrani, bilo je vijest na nivou tadašnje države. Tada je šef privrednog sektora u Općini Salih Arslanagić potpisao odluku kazavši mi, valjda bojeći se mojih 23-godine – nemoj nas iznevjeriti, prisjeća se Rasim. Pet godina kasnije Salčinović je već bio najveći privatni poreski obveznik u Zenici. Jedini recept koji je imao jeste – naporan rad i planiranje. 

 

- Još kao dijete sam šest dana radio kod amidže u pekari, a popodne u limariji kod Kaknje. Nedjeljom je bilo lakše, radio sam samo u pekari. To me naučilo radnoj disciplini i cijeni zarađenog dinara. Uz to, rahmetli mati i otac su me naučili da kada zaradim deset dinara devet potrošim, a deseti ostavim ustranu, za štednju, kaže nam Rasim. 

 

Ćevabdžinica iz 1963. je «napravila» firmu koja danas ima stotinjak zaposlenih (i bitno istaći – prijavljenih) radnika,. Nekoliko objekata u zeničkim naseljima Crkvice, Centar, Papirna, prekoputa Autobuske stanice, u krugu Kantonalne bolnice, dva restorana u Kaknju, jedan u Visokom.... Otvorio je pekaru, fabriku tjestenine i drugih pekarskih proizvoda...

 

- Dok su drugi kupovali imovinu, nekretnine, stanove, ja sam ulagao u proizvodnju, u širenje posla. Nažalost, iako sam prošao više sistema moram reći da je sad najteže, jer nema nikakve zaštite domaće proizvodnje. Ja sam uvijek više volio ulagati u proizvodnju, nego u samu uslugu, ugostiteljstvo, a danas niko ne stoji iza tebe, kaže ovaj poduzetnik. O «Salčinovićevim ćevapima» se zna daleko dalje od Zenice i Bosne, o čemu svjedoči i susreti bh. privrednika sa kolegama iz bivše države, koji pri svakom kontaktu prvo spomenu «nacionalni restoran kod Salčinovića», svojevrsan prehrambeni brend ovog grada. 

 

- Ja sam se trudio, gdjegod sam išao osvajao priznanja u bivšoj državi iz prehrane, nacionalnih bosanskih jela, da ističem Zenicu, zeničko porijeklo i brend grada. To sam zadržao i do danas jer smatram da jedno ide uz drugo, kaže Rasim. Ne prođe tradicionalna Čimburijada, prvi dan proljeća, da Salčinović ne počasti Zeničane i goste ovog druženja sa neobičnim jelom, čimburom koji se ispeče u ogromnoj posudi od 1.000 jaja, a potom podijeli prolaznicima i znatiželjnicima. 

 

Danas (srijeda) Rasim je odlučio da svoje sugrađane počasti sa «ćevapima u pola cijene», povodom pola vijeka registrovane firme i posla na njegovo ime, u jednom od svojih objekata, u centru Zenice u ulici Mehmedalije Tarabara. 

 

- To je mjesto gdje prvi posao registrovan i odakle je priča i krenula, kaže Rasim. 

 

rasimsalcinovic1

Povezani članci (by tag)