29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 07 Decembar 2013 22:50

Detalji policijske potjere

Merzudin Aščerić (25) iz Rajčevića (Orahovica) kod Zenice i Armin Čibe Delalić (20) uhapšeni su sinoć nakon što su se prevrnuli u ukradenom «Golfu» bježeći od policije.  Epilog je to jednosatne potjere za «golfom»  (A-34-E-395) kojim je upravljao Delalić, koji se nalazi na policijskoj potjernici zbog niza krivičnih djela poput krađe automobila. 


Sve je krenulo oko 23 sata u strogom centru grada, u Masarykovoj ulici, kada je vlasnik vozila M.A. primjetio da je vozilo, koje je parkirao oko 21 sat, ukradeno sa parkinga.  Na osnovu opisa obavještene su sve patrola i ubrzo je vozilo primjećeno na području Nemile. Delalić, s obzirom da je raspisana potjernica za njim i da se nalaze u ukradenom automobilu, ne zaustavlja se policajcima na dat znak, probija blokadu i bježi starim putem iz Nemile za Zenicu.  U tom trenutku alarmirane su sve policijske patrole n području Zenice, a njbliže ekipe krenule su u potjeru. Delalić i Aščerić uspjevaju probiti i blokadu kod tunela Vranduk, skrenuvši sa starog lokalnog na magistralni put M17. Policija je umeđuvremenu postavila blokade u Blatuši, na ulaznoj petlji prema gradu, a planirana je i blokada da bjegunci ne pokušaju bijeg dalje, prema Kaknju, na samom magistralnom putu. 

 

- «Golf» su magistralom stigla naša dva golfa i kombi «marica», koji su ga pokušavali prisiliti da zaustavi vozilo, ali bezuspješno. Da bi izbjegli žrtve među policajcima, ali i osobama u vozilu nije se pribjegavalo fizičkom zaustavljanju ili upotrebi oružja, jer se ti postupci koriste isključivo kad su policajcima direktno ugroženi životu. Pri dolasku na petlju, «golf» skreće prema gradu, ali kad je ugledao da su policajci napravile blokadu i na ulazu, pokušava naglo skrenuti i vratiti se na magistralu, što završava prevrtanjem vozila i zaustavljanjem na zaštitnoj ogradi koja razdvaja dvije trake, kaže za naš list akter potjere.  Od siline udara «golf» obara jedan stub ulične rasvjete, a vozač i suvozač, nakon što je vozilo završilo na ogradi, ispadaju iz vozila.  Ubrzo stižu i vozila Hitne pomoći, koja ih prebacuju na Urgentni blok Kantonalne bolnice Zenica. Tamo su im konstatovane lake tjelesne povrede, nakon čega ih se prebacuje u policijske prostorije za zadržavanje. 

 

- Uhapšenim se stavlja na teret krivično djelo otuđenja vozila, ko i niz krivičnih djela vezanih za ugrožavanje sigurnosti policajaca, bjegstvo i slično, kazala nam je Aldina Ahmić, portparol MUP-a ZDK. 

 

Iako je samo Delalić u trenutku hapšenja bio «lice sa potjernice» zanimljivo je da je 2009. Aščerić bio tražen nekoliko dana, ali drugim povodom. Naime, u centru Zenice skočio je sa mosta u rijeku Bosnu. Organizovane su potrage, specijalci, ronioci, jedinice sa čamcima, ali tijelo nije pronađeno. Dva dana poslije primjećen je živ i zdrav u jednoj kafani. Navodno, zbog raskida sa djevojkom iscenirao je samoubistvo, da bi stotinjak metara nizvodno od mjesta skoka sa mosta isplivao neprimjećen iz rijeke Bosne, te otišao kod rodbine van Zenice. 


udescibe01