16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 03 Decembar 2013 05:18

SDA neće podržati Nacrt budžeta

Nacrt budžeta Zeničko – dobojskog kantona (ZDK) za 2014. godinu je nerealan, neutemeljen i vodi ovaj kanton u dalju propast, tvrdi Almedin Aliefendić, poslanik SDA u skupštini ZDK. On je najavio da će SDA glasati protiv nacrta na današnjoj (utorak) sjednici Skupštine ZDK. 

 

- Budžet odslikava i najavljuje izbornu godinu. U prvoj polovini godine deficit je 15, 6 miliona KM. Deficit u prošloj godini je bio 16 miliona KM. Ukupni prihodi su bili 240, a sada se budžet planira sa nevjerovatnih 293, 6 miliona KM. Usred najdublje političke, socijalne i ekonomske krize nakon rata, rekordne nezaposlenosti, u četvrtoj godini mandata planira se neizvodljiv budžet, smatra Aliefendić. 

 

On je osudio plan kreditnog zaduženja od 20 miliona za  javnu potrošnju, u vrijeme kad se ne isplaćuju obaveze prema borcima, porodiljama, stipendistima, što po SDA pokazuje da vladajuća partija u ZDK nema viziju razvoja i izlaska iz krize. 

 

- Posebno je izražen nesrazmjer procenata izvršenja tansfera Ministarstva za boračka pitanja, oko 30 posto, u odnosu na ukupno izvršenje budžeta, oko 90 posto. Istovremeno, Vlada ne provodi odluke Skupštine. Zakonom o izvršenju budžeta za 2013. je propisana procedura raspisivanja javnog oglašavanja za stambeno zbrinjavanje branilaca, Ministarstvo za boračka pitanja to nikada nije uradilo, tako da se novčana sredstva za ovu namjenu od 2,5 miliona KM isključivo dijele po političkoj podobnosti i njima znanim kriterijima, tvrdi Aliefendić. 

 

On navodi da «nije ispoštovan ni Zaključak Skupštine o usklađivanju izvršenja transfera Ministarstva za boračka pitanja sa izvršenjem Budžeta Kantona, a nije ni donesen program utroška sredstava za transfer za posticaj zapošljavanja branilaca i članova njihovih porodica. Zato je nejasna sudbina 1, 4 miliona za ovu, kao i 1, 4 miliona KM za prošlu godinu iz budžeta. 

 

Studentica završne godine studija na Univerzitetu Zenica, dijete šehida,  Dženana Pezer kazala je da po prvi put kasni isplata boračkih stipendija, jer su isplaćene samo tri od osam prošlogodišnjih, a da je već raspisan konkurs za ovu godinu.

- Nama stipendije trebaju sad, trebaju nam za studiranje, a obećavaju nam isplate kad već završimo studij, kazala je Pezer.