24 Juli 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 30 Novembar 2013 15:15

FOM SDP o plakatima u Zenici

Poštovani sugrađani, dana 30.11.2013. godine u jutarnjim satima na području naše opštine su se pojavili plakati neprimjerenog sadržaja kojim se sva odgovornost za trenutno stanje vezano za status napuštenih pasa lutalica pripisuje SDP-u. 


Izvan svih okvira poštenja, razumijevanja i opravdanosti za takav potez, plakati ne doprinose nikakvoj vrsti kulture dijaloga i razumijevanja. Želimo građane upoznati da su naši vijećnici u OV Zenica dali podršku i jednom i drugom udruženju građana.Također SDP ne želi birati stranu, već rješenje i spremni su na svaku vrstu dijaloga. 

 

Rješavanje ovog problema je svakako azil, koji se gradi trenutno u Zenici. Da bi čitav projekat imao rezultate potrebno je donijeti još niz podzakonskih akata na državnom nivou i formirati higijenski servis. Međutim niti jedan napušteni pas ne može biti u azilu, u periodu koji bi  bio izvan svih standarda. Hoće li to biti 15 dana, 30 dana ili 60 dana to je stvar odluke nadležnih organa. U tom smjeru se upravo i vode rasprave o primjeni Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja te izmjenama tog zakona kojima se predlaže mogućnost eutanazije napuštenih pasa lutalica koje je prije nekoliko mjeseci dostavila u parlamentarnu proceduru  Nermina Zaimović-Uzunović, poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Razlozi su svakako finansijske prirode. 

 

Još jednom osuđujemo ovakav način borbe za svoje interese, prije svega pripisujući i obmanujući javnost fotografijama koje se nikako ne mogu pripisati radu SDP-a. Pitamo se zašto se gospoda nije potpisala i stala iza svog truda i našim građanimam prezentovala neki Zakon kojim bi se mogao riješiti ovaj problem? 

 

Zenica bez pasa lutalica na ulicama je svima cilj, samo imamo različita gledišta rješavanja ovog problema. Međutim EU standardi su nam vodilja i to je naša vizija rješavanja ovog problema.

 

Shodno tome FOM OO SDP BiH Zenica osuđuje ovakav način dijaloga i rješavanja problema, pozivajući sve aktere na razgovor. Podržavamo rad naših zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH jer smatramo da je zakon za koji se oni zalažu ispravan put rješavanja problema.

 

Pozivamo i gospodu koja dijeli ovakve sadržaje da informiše javnost o radu SDP-a po pitanju rješavanja problema pasa lutalica u BiH. 

 

S poštovanjem, 

Press služba FOM OO SDP BIH Zenica