28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 30 Oktobar 2013 09:40

Razgovor uoči pucnjave u Lašvi

Ranili su me u nogu. Pucaju i oni i mi. Počeli su pucat čim smo došli na vrata. Huso je ranjen u leđa. Kroz pancirku. Zovem policiju. ‘ŽENO MOJA, ALVIR MI JE UZEO TRAVU, NAĐI EKIPU S ORUŽJEM I UPUCAJTE GA!’ Policija spriječila likvidaciju narkomafije


Razgovor ovakvog sadržaja snimili su službenici PNUSKOK-a u martu ove godine dok su tajno snimali telefonske razgovore članova skupine dilera marihuane iz BiH. Kada su mjesec dana ranije počeli s tajnim snimanjem, policajci i pripadnici USKOK-a nisu mogli ni sanjati da će prvi put na tajnim mjerama uživo snimiti oružani obračun dilerskih skupina.

 

I tako, dok su hrvatski policajci snimali telefonske razgovore Sulje Škapura, zeničkog kralja marihuane, koji je obitavao u unajmljenom stanu na Jarunu, s druge strane granice, u BiH, bjesnio je oružani obračun u kojemu je ranjena Škapurova supruga Mirabela Čoker te neki od njezinih pomagača.

 

To se dogodilo kad su krenuli utjerati dug od druge skupine dilera koji su im ukrali drogu te se zabarikadirali na imanju u selu Dusine kod Zenice.

 

Slušajući razgovore iz kojih su shvatili da se sprema pravi pokolj te da se obje strane žestoko naoružavaju, hrvatski policajci odmah su obavijestili svoje bosanske kolege iz SIPA-e čiji su specijalci požurili spriječiti krvoproliće. No zakasnili su, a hrvatski su policajci preko prislušnih uređaja snimali zapomaganje ranjenih. Ipak, koordiniranom akcijom dviju policija pohapšeni su svi pripadnici prisluškivanih skupina te su protiv njih pokreniti postupci.

 

Više od pola godine nakon obračuna, Suljo Škapur jučer je potpisao nagodbu s USKOK-om te će ići u zatvor na 12 godina, a osim za trgovanje drogom kazna mu je izrečena upravo zato što je supruzi preko mobitela naredio da pobije članove supraničke skupine.

 

Pod sumnjom da se bave međunarodnim švercom pošiljki od po nekoliko desetaka kilograma marihuane, hrvatski policajci i USKOK su u veljači ove godine počeli tajni nadzor nad Škapurom.

 

Škapur je u Hrvatskoj već neko vrijeme živio ilegalno budući da je pobjegao iz zatvora u BiH , gdje je bio osuđen na tri godine zbog trgovanja drogom. U Zagrebu je živio sa suprugom Mirabelom Čoker, koja je bila u postupku dobivanja državljstva jer je zbog toga već bila u dogovorenom braku s jednim Hrvatom.

 

Škapur: Javi se odvjetniku za papire, ali mu ne govori da sam ja interpolista. To ti znači da sam osoba koju traži Interpol.

 

Škapur je iz Zagreba uspostavio mrežu krijumčara marihuane koju je dovozio iz Makedonije i prodavao po Hrvatskoj. Početkom ožujka dogovorena je isporuka oko 14 kilograma marihaune, no tad su nastali problemi budući da su dvojica kurira, Almir Helveda zvani Gargamel i Elmir Imamović, jednostavno prisvojili drogu, te se automobilom iz Srbije umjesto u Hrvatsku odvezli u BiH.

 

Još dan ranije, 10. ožujka, počeli su problemi s kuririma koji su zapeli u Srbiji s autom punim marihuane; nisu imali novca za gorivo. Suljo naziva svoju suprugu žaleći što izvjesni “Magnum” više nije živ jer bi njega poslali po drogu umjesto ovih sada.

 

Škapur: Ma je. Magnum ne bi mogao ići dole izvadit pasoš jer ima djela k’o Ivo Andrić.

 

U večernjim satima vozači kuriri isključuju mobitele i Škapur počinje sumnjati u njih. Dan kasnije razgovori Škapura i Mirabele Čoker postaju sve dramatičniji. Škapur kaže Mirabeli da zove ženu jednoga od kurira.

 

Škapur: Objasni joj to, dok sve nije otišlo u kraj jer će past mrtva glava bezveze. Ubit ću cijelu porodicu jer se to ne može oprostit. Četrdeset iljada maraka je to... Osobno idem u BiH, nabavite mi ronilačku opremu da preplivam Savu.

 

Mirabela: Razmisli, bezveze ćeš napravit pokolj i završit u zatvoru.

 

Škapur (izvan sebe): Preko ovoga se ne prelazi. Policiji se neću predat živ i zdrav. Zadnji metak je moj.

 

Odlučuju da u BiH ipak ode Mirabela te da Gargamelu (Helvida) otme ženu i djecu. Škapur spominje i prijatelja kojeg zovu Slomljena Ruka.

 

Mirabela: Ako mu bude žena, zarobit ću i nju i djecu, a onda neka ga ona nazove i vrati mi moje.

 

Škapur: Skupi još ljudi i da se dobro naoružaju. Slomljena Ruka kaže da su malo u deficitu s kadrom, ali ići će s tobom. Od Maloga uzmi 7,65 (pištolj).

 

Mirabela: Trebam li ponijet i pancir ako ovi kreteni zapucaju?

 

Škapur: Ne trebaš pancir. Neće oni pucat. Ne smiju. Ponesite i jednu pušku. I odma ga rokni u stomak. Nemoj u pluća da odmah pogine, nego u stomak. Ponesite i kanistar benzina i zapalite im kuću, a nakon toga idite u Sarajevo kod Oka.

 

Kasnije, oko 15 sati, sve se mijenja. Mirabela javlja iz BiH da je ranjena.

 

Škapur: Gdje si ranjena?

 

Mirabela: U nogu.

 

Škapur: Ma nema veze. Tko puca sad?

 

Mirabela: Pucaju i oni i mi.

 

Škapur (uzrujano): Jel imate kalašnjikov?

 

Mirabela: Nemamo.

 

Škapur: Kako nemate?

 

Mirabela: Pa nismo ga mogli nabaviti.

 

Škaupur govori supruzi da ide u auto, a na snimci se čuje Mirabelino vrištanje.

 

Škapur: Šta je bilo?

 

Mirabela: Pucaju u mene.

 

Škapur: Sjedi u auto i bježi. Zovi policiju.

 

Mirabela: Počeli su pucati čim smo došli na vrata. Huso je ranjen. Kroz pancir. Zovem policiju, ali ih ne mogu dobiti, stalno me izbacuje.

 

Ubrzo na mjerama nastupa tišina, a SIPA-ini specijalci stižu u Dusine i haspe sve odreda. Troje je ranjenih. Nitko nije u životnoj opasnosti.

 

Jutarnji.hr