29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 21 Oktobar 2013 20:21

Jackson: Bio rob u Čeliku i BiH

Jasno je da  su najbolji i najodaniji Čelikovi navijači ROBIJAŠI. Međutim, jedan bivši igrač tvrdi da je u Čeliku bio - ROB. Niko drugi no PHIL JACKSON ! “Pet godina bio sam rob – odnosno žrtva trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini”, izjavio je kolumbijski nogometaš Phil Jackson Ibarguen. On je u BiH proveo pet godina igrajući za Laktaše, zenički Čelik, tuzlansku Slobodu, Slogu iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja i Zrinjski iz Mostara, a tvrdi da je tijekom navedenog razdoblja bio žrtva trgovine ljudima. Tu je priču Jackson Ibarguen ispričao predstavnicima ministarstva rada Kolumbije. Njega je primio tamošnji ministar rada kojeg je Jackson upoznao s detaljima boravka u BiH.

 

Početak njegove karijere bio je kao iz snova. Sa 20 godina postao je profesionalac i u ekipi Santa Fea zaradio je poziv za kolumbijsku U20 reprezentaciju, za koju je odigrao sedam utakmica. Devet godina poslije, piše na službenoj stranici ministarstva rada Kolumbije, njegova priča među najdramatičnijim je u svijetu sporta i trgovine ljudima. Pet je godina, tvrdi, živio u noćnoj mori, od koje se još uvijek nije oporavio, navodi Večernji list. . Jackson je u kolovozu 2008. godine stigao u BiH, gdje su mu obećavali dobru plaću i igranje u 1. ligi. No tada je, kaže, počela njegova drama.

 

“Igrao sam za klub Laktaši, odakle sam prešao u Čelik, gdje su mi platili samo četiri mjeseca iako sam imao ugovor na godinu i pol. Nakon toga prebacili su me u Slobodu, gdje je situacija bila najteža jer nisam primao plaću, već samo mali dio, od kojeg nisam mogao plaćati ni stan”, kazao je Jackson ministru rada Kolumbije Rafaelu Pardou. Jackson se u BiH oženio Bosankom Sandrom, s kojom ima dvoje djece. Tijekom boravka u BiH, od kolovoza 2008. do veljače 2013. godine, tvrdi da mu nijedan klub nije isplatio novac po ugovoru. Također, tvrdi, izgubio je priliku da zaigra u Hrvatskoj jer je ekipa koja je polagala prava na njegove usluge tražila previše novca od nekog od hrvatskih klubova, a više od godinu dana, navode iz ministarstva rada Kolumbije, nisu mu dali njegovu putovnicu. Ovim činom bila je ograničena njegova sloboda kretanja, djelovanja i samostalnog odlučivanja, upozorava Lina Arbeláez, koordinatorica za zapošljavanje u kolumbijskom ministarstvu rada. Uskraćena su mu osnovna ljudska prava, što je utjecalo na njegovo dostojanstvo te je postao žrtva trgovine ljudima.

 

Iako se, tvrdi nogometaš Phil Jackson Ibarguen, u Kolumbiju vratio zahvaljujući pomoći prijatelja, njegova noćna mora nije prestala. Sve je bilo spremno da Jackson potpiše za tamošnjeg drugoligaša Universidad Autónoma del Caribe, međutim, nije imao sve potrebne dokumente od klubova u BiH. Sada se nada da će uspjeti skupiti novac za vize kako bi svoju obitelj iz Bosne i Hercegovine doveo u Kolumbiju.

 

Večernji list