18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 03 Oktobar 2013 17:18

CIMOS: ostajemo u BiH

Danas je nakon zvanične posjete CIMOS-u TMD CASTING Zenica, od strane predsjednika Državnog zbora Republike Slovenije gospodina Janka Vebera, Uprava Cimosa održala konferenciju za novinare na kojoj je predstavljen napredak u implementaciji programa poslovnog prestruktuiranja Cimosa, uključujući i konsolidaciju svih pet proizvodnih lokacija i optimiziranje proizvodnih procesa u Bosni i Hercegovini.

 

Članovi Uprave Cimosa u sastavu: Jerko Bartolić, predsjednik Uprave Cimosa, Marjan Podgoršek, član Uprave Cimosa i Goran Dimc, direktor CIMOS TMD Ai d.o.o. Gradačac i direktor BiH regije u grupaciji Cimos, su govorili o napretku programa restruktuiranja na svim tržištima Cimos grupacije ali konkretno i na tržištu Bosne i Hercegovine.  Trenutno Cimos u BiH ima 966 zaposlenih, u 7 kompanija i 5 proizvodnih pogona.  Nekonsolidirani prihodi grupacije u BiH za 2012. godinu su iznosili 79,1 miliona EUR, a konsolidirani prihodi 70,7 miliona EUR.  Najveći je izvoznik u BiH, sa vrijednosti izvoza od 69,8 miliona EUR, dok je konsolidirana dobit nakon korekcija zaostalih plaćanja iznosila -15,9 miliona EUR. 

 

U svom obraćanju novinarima gosp. Jerko Bartolić, predsjednik Uprave Cimosa je izjavio: „Cimos je nakon odobrene garancije države u visini od 35 miliona EUR uspio djelomično popraviti situaciju u kojoj se našao i obezbjediti sredstva za plaćanje dobavljača što je bilo ključno za obezbjeđenje redovne opskrbe proizvodnje materijalima. I pored problema sa ulaznim materijalima mi smo se  zahvaljujući fleksibilnoj proizvodnji prilagođavali i kupcima osigurali redovne isporuke. Time smo uspjeli sačuvati povjerenje i pridobiti nove narudžbe u visini od 130 miliona EUR u ukupnoj realizaciji. Cimos je pod obavezom da izvrši konsolidaciju lokacija, ne samo na području BiH već se poslovno restruktuiranje mora uravnoteženo izvršiti na svim tržištima, a sa optimizacijom smo prvo krenuli u Hrvatskoj i to svakako podrazumijeva i prodaju nestrateških ulaganja u toj zemlji, dok je Srbija prva zemlja u regiji u kojoj smo počeli sa smanjivanjem broja zaposlenih.“ 

 

U nastavku obraćanja istaknuto je da se proces vodi na transparentan način i neistine koje su plasirane da Cimos ima namjeru do 2014. potpuno prestati sa poslovnim aktivnostima u BiH su plasirane od strane pojedinaca zbog ličnih interesa i ne spadaju u zajedničke ciljeve Grupacije. Razgovori se vode na više nivoa vlasti, uključujući i Predsjedništvo BiH, gdje je Cimos izrazio namjeru da zajedno sa predstavnicima državne vlasti pronađe najoptimalnije rješenje za fabrike u Sarajevu i Srebrenici, no kako je javnost već obaviještena konkretni prijedlozi su izostali. Cimos je odlučan da se pronađe rješenje, a to je dokazao i nakon neuspjelog tendera za prodaju fabrike u Srebrenici, raspisivanjem novog međunarodnog tendera i učinit će sve da se pronađe održivo rješenje. 

 

Cimos je  također pokazao spremnost u traženju rješenja i za fabriku u Sarajevu. U tom cilju je aktivnosti pomjerio za narednih 6 mjeseci.

„Dobivena sredstva samo djelomično pružaju pomoć u finansijskom restruktuiranju, s obzirom da je naš ukupan dug 400 miliona EUR, stoga smo u predviđenom vremenskom periodu, pored finansijskog, u obavezi da izvršimo i poslovno restruktuiranje na svim tržištima na kojima poslujemo.  Primljena pomoć uključuje još i postizanje krovnog dogovora (MRA) sa bankama o otplati dugova, prodaji nestrateških ulaganja, pridobivanje dodatnih likvidnosnih sredstava i dokapitalizaciju,“ riječi su Marjana Podgoršek, člana Uprave Cimosa.

 

Sa 1. septembrom 2013. Goran Dimc, prethodno prokurista u CIMOS TMD Ai d.o.o. Gradačac, je preuzeo funkciju direktora ove kompanije i ujedno direktora regije BiH u Cimos grupaciji. Trenutnu situaciju po pitanju konsolidacije pet proizvodnih lokacija Cimosa u BiH je pojasnio na sljedeći način: „Brojne su organizacijske i kadrovske promjene koje su povezane sa programom za poslovno restruktuiranje u BiH. Ove promjene se komuniciraju zaposlenima svakodnevno i na transparentan način, na žalost mnogo je i netačnosti koje se plasiraju o Sarajevu i Srebrenici, koje nam otežavaju rad jer izazivaju nepotrebnu paniku među zaposlenima.  Jedina istina je da se aktivno traže kupci za ove dvije fabrike koji će preuzeti postojeću infrastrukturu i nastaviti s proizvodnjom, a sve u cilju očuvanja radnih mjesta.  I pored ovih poteškoća, Cimos je u posljednjem periodu dobio znatan broj projekata koje  će se postepeno lansirati na lokacije u BiH, a među tim projektima su oni s područja turbo komponenti i nešto iz kamionskog programa.  Problemi s likvidnošću postoje i s tim se susreću mnoga preduzeća u BiH, ali smo uz pomoć matičnog društva u Kopru uspjeli riješiti većinu u korist kupaca i naših radnika.  Ono što je najbitnije je da kupci imaju povjerenje u nas i uprkos unutrašnjim poteškoćama uspijevamo ispoštovati njihove narudžbe i povjerenje.“

 

Cimos ostaje u BiH uprkos činjenici da obećana konkretna podrška Predsjedništva BiH i države BiH izostaje, Uprava Cimosa ponovo naglašava da će se na putu realizacije programa restruktuiranja ponašati etično i odgovorno prema svim interesnim grupama i nastojati održati senzibilitet za socijalni aspekt lokalne zajednice u kojoj posluje.  

Naredni koraci podrazumijevaju zadržavanje 850 zaposlenih u Gradačcu, Novom Travniku i Zenici, s ključnim proizvodnim programom turbo komponenata za Cimosovog najvećeg kupca.  Novodogovoreni projekti u visini od skoro 250 miliona EUR tokom roka trajanja ovih projekata će omogućiti poslovanje sa specifičnim tehnološkim znanjem i opremom koja se odnosi na kovanje, lijevanje i mehaničku obradu. 

 

Svako restrukturiranje na kratak rok donosi neželjene promjene, ali pri tome se u Cimosu istovremeno fokusiraju na dugoročni cilj programa restrukturiranja. Ovaj program će obezbjediti Cimosu dugoročno i održivo poslovanje, te očuvanje položaja vodećeg dobavljača evropske automobilske industrije sa minimalnim uticajem na zaposlene.