29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 13 Septembar 2013 11:29

Ukinuta presuda-bludne radnje

Kantonalni sud u Zenici poništio je prvostepenu osuđujuću presudu Općinskog suda te je naložio novo suđenje Zeničaninu Salihu Deliću (63), optuženom da je počinio bludne radnje nad 12-godišnjom bratičnom.


Delić je presudom zeničkog Općinskog suda osuđen na godinu zatvora, ali je ta presuda nakon žalbe odbrane poništena te je naloženo novo suđenje. Delić je optužen da je više puta od novembra 2011. do sredine marta 2012. godine u svojoj kući u selu Sviće i na drugim lokacijama, namjeravajući da zadovolji svoju spolnu pohotu, seksualno uznemiravao kćerku svog brata. 

Prema optužnici, Delić nije izvršio nasilje niti je došlo do spolnog kontakta nego samo do seksualnog uznemiravanja, odnosno bludnih radnji, kako to tretira zakon. 

Zanimljiv je povod Kantonalnog suda da poništi presudu prvostepenog suda. Naime, u presudi koju potpisuje sudija Nermin Tešnjak, navodi se da je Sud potvrdio žalbu odbrane na činjenicu da je prvostepeni sud samo pročitao iskaz oštećene iz istrage i vještačenje, ali je nije i direktno saslušao. 

Taj je zahtjev odbrane u prvostepenom postupku odbijen, čime je, prema Kantonalnom sudu, optuženom umanjena mogućnost odbrane.