28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 04 Septembar 2013 12:13

Komemoracija Alojzu Reniću

Danas u 11 sati, u Velikoj Sali Općine Zenica održana je komemoracija povodom smrti legendarnog nogometaša Čelika, Alojza Renića.  Komemoraciji su prisustvovali članovi porodice, saigrači, članovi udruženja "Veterani Čelika", prijatelji, komšije, predstavnici Općine Zenica na čelu sa načelnikom Husejinom Smajlovićem, predstavnici iz ZDK, na čelu sa premijerom Munibom Husejnagićem... te veliki broj građana Zenice i okoline.

 

Biranim riječima o Alojzu Reniću – Reni, prisutnim su se obratili gdin Midhat Kasap, Mirnes Huseinagić, ispred udruženja veterana NK Čelik, Josip Lalić-Joca, Renićev saigrač u tandemu, te Ismet Rizamulić, predsjednik Čelika u vrijeme njegovih najvećih uspjeha. Pročitan je i telegram saučešća od Foruma građana Zenice.

 

Sahrana Alojza Renića je danas u 16,30 sati u rodnom mjestu Slimena kod Travnika, a prevoz na sahranu iz Zenice, sa dva autobusa, je u 15 sati ispred stadiona Bilino polje u Zenici.

 

Kraća biografija Alojza Renića:

"Renić Alojz, nogometaš (Dolac, kraj Travnika, 1942), napadač. Karijeru započeo u lokalnome klubu u Docu i već sa 16 godina postao prvotimac travničkoga Bratstva. Prelaskom u Čelik iz Zenice ostvario je najveće šport. rezultate. God. 1972. osvojio je Srednjoeur. kup i bio najbolji igrač dviju finalnih utakmica s MTK-om iz Budimpešte. Poput mnogih nogometaša iz BiH, i taj vrsni strijelac okušao se u zagrebačkom Dinamu. Na mjestu vođe navale odigrao je 32 utakmice i postigao 23 pogotka, ali nije se ustalio u momčadi pa se vratio u Čelik, za koji je odigrao ukupno 600 utakmica i postigao jednako toliko golova. U reprezentaciji Jugoslavije nije igrao iako je nekoliko puta bio kandidat, ali je zato 12 puta nastupio za B i 17 puta za mladu reprezentaciju. Svoj nogometni ugled potvrdio je i kao stručnjak. U više navrata bio je trener i dva puta direktor  Čelika".

 

Ekrem Imamović za Zenicablog

 

komemoracija-renic1