08 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 06 Juni 2013 21:30

Vrandučka ašlama 2013.

Za subotu 08. juna 2013.godine najavljeno je u Vranduku održavanje tradicionalne kulturne manifestacije "Vrandučka ašlama-grana 2013". Manifestacija počinje u 16 sati u kuli u Vranduku, s ciljem promocije starog grada Vranduka kod Zenice, udruženja žena "Vrandučka ašlama", ručnih radova, bosanske kuhinje, te KUD-a "Kula Vranduk".

 

Organizatori su udruženje žena "Vrandučka ašlama" na čelu sa predsjednicom udruženja i organizacionog odbora manifestacije, gospođom Hedijom Šehić iz Vranduka i Mjesna zajednica Vranduk. Ova manifestacija prvi put je obilježena davne 1936. godine i nažalost, sa više prekida u održavanju. U organizaciji Udruženja žena „Vrandučka ašlama“ obilježava se zadnjih šest godina. Udruženje žena „Vrandučka ašlama“ postalo je nezaobilazan faktor života i jedan od glavnih pokretača svih javnih manifestacija u Vranduku, ali i šire.

 

Tradicionalno, na kraju manifestacije biće dodjeljene nagrade za najljepše uređenu avliju, najbolji ručni rad i naravno, najbolju ašlamu.U zabavnom dijelu učestvuje kulturno-umjetničko društvo „Kula Vranduk". U drugom dijelu manifestacije, u domu Vranduk, biće predstavljena vrandučka sofra i odigrana predstava „U Sandžaku je moje srce“ Dramskog studija Ansambla Bosnia folk iz Zenice. Ne sumnjamo da će svi koji posjete ovu manifestaciju doživjeti jedan nezaboravan dan među drevnim zidinama Kraljevskog krada Vranduka.

 

 

E. Imamović za Zenicablog