28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 07 Juni 2013 03:00

Ko najviše krade na gorivu

Prema istraživanju Internacionalnog odbora za čisti transport (ICCT), proizvođači u prosjeku prijavljuju 25 posto povoljnije rezultate od realnih. A razlika između deklariranih i stvarnih rezultata sad je deset posto gora nego što je bila prije samo deset godina, piše Tportal.hr.

 

Izvještaj zasnovan na rezultatima više od pola miliona privatnih i službenih automobila pokazao je da BMW-ova vozila mući najveća diskrepancija s razlikom od čak 30 posto između deklariranih i postignutih rezultata.

 

Bavarce u stopu prati još jedna bavarska kompanija - Audi sa 28 posto razlike, a na trećem mjestu se našao Mercedes sa 26 posto. Najvjerodostojnije podatke o potrošnji prikazali su japanski proizvođači, pa tako Toyotini odstupaju svega 15 posto, a za pohvaliti je i Frnacuze budući da su Renault, Peugeot i Citroen zabilježili odstupanje od samo 16 posto.

 

I dok se Nijemci pravdaju kako se radi kompatibilnosti testovi potrošnje izvode u laboratoriju, a ne u realnim okolnostima, pa se od njih ne može očekivati da budu u potpunosti reprezentativni, Greg Archer iz ICCT-a optužio je BMW, Audi, Mercedes i Opel da najviše lobiraju kako bi se zahtjevnija testna procedura Evropskog parlamenta pomaknula sa 2017. na 2020, prenosi Tportal.hr.