28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 24 Maj 2013 21:51

Nagrada muftije ef.Grabusu

 

U okviru obilježavanja 20. godišnjice Muftijstva zeničkog danas je u Hotelu ‘’Zenica’’ u Zenici organizirana svečanost dodjele priznanja i nagrade ‘’Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević’’ muftiji ljubljanskom dr. Nedžad ef. Grabusu.

 

Priznanje i nagradu ‘’Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević’’ ustanovio je muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović. Ovo priznanje i nagrada dodjeljuje se jednom godišnje za doprinos u razvoju naučne misli u Islamskoj zajednici. Priznanje ''Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević'' ustanovljeno je 2009. godine. Ovo priznanje dosada je dodijeljeno dr. Nusretu Isanoviću (2009.), hfz. dr. Halil ef. Mehtiću (2010.), muftiji zagrebačkom Ševko ef. Omerbašiću (2011.) i akademiku Enesu Kariću (2012.).

 

Komisija za dodjelu priznanja i nagrade ‘’Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević’’ u sastavu: muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, predsjednik, dekan IPF u Zenici dr. Zuhdija Adilović, predsjednik MIZ Zenica gosp. Muhamed Begagić i glavni imam mr. Jakub ef. Salkica, na sjednici održanoj u Zenici, 22. aprila 2013. godine, donijela je Odluku da se ovogodišnje priznanje i nagrada ''Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević'' dodijeli muftiji ljubljanskom dr. Nedžad ef. Grabusu.

 

Dr. Neždad Grabus rođen je 06. juna 1968. godine, u Krpeljićima, Travnik (BiH). Osnovnu školu završio je 1983. godine, nakon čega je upisao Gazi Husrev-begovu medresu koju je okončao 1987. godine. Nakon toga odslužio je vojni rok i 1988. godine upisao se na Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Kako bi se upisao na Pravni fakultet u Sarajevu vanredno je završio Drvo-prerađivačku školu u Travniku 1990. godine. Zbog agresije na Bosnu i Hercegovinu, diplomirao je na Fakultetu islamskih nauka 1994. godine. Zbog ratnih okolnosti prestao je studirati Pravo u Sarajevu na drugoj godini. Magistrirao je iz oblasti Akaida 2001. godine, a doktorirao 2008. godine. Usporedo sa postdiplomskim studijem na Fakultetu islamskih nauka odslušao je predavanja i položio sve ispite na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1999. godine. Boravio je na studijskim boravcima na Univerzitetima u Medini, Kairu i Arizona State University. Držao je predavanja na Univerzitetu u Sarajevu, Bihaću, Beču, Kopenhagenu i Ljubljani. Od 1994. do 1996. godine, radio je u Vjersko-prosvjetnoj službi Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Od 1996. do 2002. godine bio je asistent na predmetu Akaid na Fakultetu islamskih nauka, a od 2002. do 2006. godine predavač. U 2009. godini izabran je u zvanje docenta na istom fakultetu. Od 1994. do 2001. godine bio je suradnik Radia Bosne i Hercegovine, a od 1999. do 2006. godine, suradnik Televizije Sarajevo. Na mjesto ljubljanskog muftije izabran je u aprilu 2006. godine. Za drugi mandat predsjednika Mešihata i ljubljanskog muftije izabran je u januaru 2010. godine. Tu funkciju obavlja i danas. Autor je mnogih tekstova iz oblasti islamskih nauka. Njegovi radovi objavljeni su u časopisima na bosanskom, slovenskom, arapskom, engleskom i njemačkom jeziku. Urednik je i kourednik više zbornika radova na bosanskom, slovenskom i njemačkom jeziku. Sudjelovao je na različitim konferencijama i simpozijima u BiH, Evropi i svijetu.

 

Oženjen je i otac troje djece.

 

Gore navedeno opredijelilo je komisiju da odluči da se priznanje i nagrada ‘’Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević’’ za 2013. godinu dodijeli muftiji ljubljanskom dr. Nedžad ef. Grabusu. U okviru posjete muftije Grabusa povodom dodjele navedenog priznanja, u Uredu muftije zeničkog organiziran je svečani prijem, a muftija Grabus je u Ensar džamiji u Zenici održao hutbu.