19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 22 Maj 2013 05:59

Pišće- imena uhapšenih

Pripadnici specijalnih jedinica Federalne uprave policije iz Sarajeva i njihovog detašmana u Zenici, zajedno sa jedinicom i operativcima MUP-a Zeničko – dobojskog kantona, jučer su izveli akciju pretresa i hapšenja na nekoliko lokacija u Zenici. 

 

 

Kako saznajemo,  u zeničkom naselju Klopče uhapšeni su otac i sin Hamid (47) i Muhamed (23) Kosović, a malo kasnije u gradu i njihov sugrađani Haris Čajlaković (30) i Dželal Bedžeti (33). Akcija kodnog naziva «Pišće» provedena je po naredbi Kantonalnog suda u Zenici, a cilj je bio dokumentiranje krivičnih djela u vezi sa trgovanjem oružjem i drogama.

Akcija je rezultat višemjesečne istrage koju vodi Kantonalno tužilaštvo u Zenici, u sklopu koje su izvršene radnje pretresanja na osam lokacija na području Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona. 

 

Pretresom na ovim lokacijama, saopćio je federalni MUP, pronađena je određena količina naoružanja i municije, opojne droge ekstazi i kanabis, provalnički alati, te falsifikovane isprave.Istragom je potvrđen osnov sumnje da su njih četvorica već duže vrijeme bavila  zloupotrebom opojnih droga, prodajom naoružanja, provalnim krađama i drugim krivičnim djelima. Nakon kriminalističke obrade, sva četvorica će uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, biti predata Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona na dalje postupanje zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga"  i "Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija". 

 

Zanimljivo je da su Hamid i Muhamed sin i unuk Nazifa Kosovića, kojeg je 2008. Kantonalni sud u Zenici osudio na osamnaest i po godina zatvora  zbog dvostrukog ubistva. Tada 65-godišnji Nazif, Nevesinjac nastanjen u Zenici, ubio je sredinom 2007. mladiće Zehrudina Husetovića i Jasmina Delića ispred zgrade u kojoj stanuje, a ubistvo je dovođeno u vezu sa odbijanjem mladića da za njega preprodaju drogu. 

 

Pišće je dio Zenice u kojem Bedžeti ima trgovačku radnju, koja je bila predmet praćenja, nije poznato čime su se bavila dvojica Kosovića i Čajlaković.