28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 14 Maj 2013 02:16

60.912 novoregistrovanih auta

 Za čak 60.912 automobila obogaćen je bh. vozni park tokom prošle godine. Toliko ih je, prema podacima Agencije za statistiku BiH, prvi put registrovano, što znači da su "zakrstarili" našim putevima, a prethodno su bili ili u auto-salonima ili u inostranstvu, odakle su uvezeni. Uprkos krizi, očigledno, brojni građani iznalaze načine da se motorizuju, što nije ni čudno, s obzirom na to da je vozilo iz kategorije luksuza prešlo u potrebu, ali ne tako rijetko i u statusni simbol. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u odnosu na 2011, u našoj je zemlji prošle godine prvi put registrovano 426 automobila više.


"Kada su u pitanju vozila koja su prošle godine prvi put registrovana, najviše je putničkih, na koje otpada 82 odsto četvorotočkaša", ističu u Agenciji. Saobraćajni stručnjaci podsjećaju da uvoz vozila u našu zemlju raste, a posljedica je to činjenice da je uključeno zeleno svjetlo i za automobile starije od sedam godina, što ranije nije bio slučaj.

"Brojka od 60.912 novoregistrovanih automobila u BiH pokazuje da ih je za toliko više na putevima. Neka od njih su uvezena, a druga, opet, kupljena u salonima. Dakle, počela je njihova upotreba. Kupuju se uglavnom jeftiniji automobili iz EU, ali osjeti se i porast prodaje novih vozila. U svakom slučaju, vozilo je odavno postalo potreba, pa zbog toga bilježimo i toliku kupovinu", ističe Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS. Prema njegovim riječima, danas je teško baviti se brojnim djelatnostima bez automobila.


"Nijedna privredna djelatnost ne može da se odvija bez vozila, koja olakšavaju rad, ali osim toga, ona poboljšavaju i kvalitet života", pojašnjava Jaćimović. Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, naglašava da brojka, prema kojoj je u BiH gotovo 61.000 novoregistrovanih vozila, ipak, ne prikazuje da smo nešto boljeg imovinskog stanja.

 

"Tu je uglavnom reč o uvozu jeftinih starijih vozila iz Evrope, koja su manje kubikaže. Verovatno ih je tek oko deset odsto novih, koja su kupljena u salonima. Dakle, ti podaci nisu frapantni, već samo oslikavaju činjenicu da pokušavamo nešto da uradimo i u ova teška vremena", pojašnjava Pavlović.