19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 29 April 2013 01:13

Ćelije liječe bolesno srce

 PAMETNE MATIČNE ĆELIJE LIJEČE BOLESNO SRCE Tretmani srčanih oboljenja matičnim ćelijama mogu poboljšati zdravstveno stanje pacijenata, pokazala je studija koju je objavila poznata Mayo klinika. Međunarodna klinička studija C-Cure, koju je predvodio prof.dr Andre Terzić, načelnik Klinike za regenerativnu medicinu Mayo klinike u SAD-u, potvrdila je da se poslije infarkta srčani mišić može obnoviti uz pomoć matičnih ćelija.

 

Istraživači su upotrijebili proteine kako bi pomogli matičnim ćelijama da preuzmu ulogu ćelija srčanog mišića. Svih 45 pacijenata koji su učestvovali u ovoj studiji i kojima su ubrizgane pametne matične ćelije osjetili su veća zdravstvena poboljšanja od druge grupe pacijenata, koji su bili tretirani standardnim terapijama kod srčanih oboljenja. Kod pacijenata iz grupe koja su tretirani matičnim ćelijama primjećen je bolji i jači rad srca te im je poboljšana fizička kondicija. Svi pacijenti koji su dobili matične ćelije mogli su da prelaze veće udaljenosti prilikom fizičkih aktivnosti od pacijenata koji su dobili standardni tretman.

 

Prof.dr Andre Terzić, koji vodi ovo istaživanje, kaže da je ovo prva objavljena studija u kojoj su se koristite pametne matične ćelije, a u kojoj su učestvovali ljudi. „Mislim da je ovo uzbudljiv period u kojem se vidi da regenerativna medicina nije više naučna fantastika, nego se sve češće smatra kao realna opcija za naše pacijente, posebno kada su u pitanju pacijenti čije potrebe ne mogu biti zadovoljene postojećim terapijama“, izjavio je prof.dr Terzić.

 

Prof.dr Terzić je rekao da će ovaj tretman biti provjeren sa grupom od 300 pacijenata prije nego od regulatorne agencije zatraže odobrenje i izražava veliku nadu, jer u studiji niti jedan pacijent nije imao negativnu reakciju na tretman. Dodao je da bi se ovaj koncept mogao primijeniti i na druge vrste oboljenja:“ Bilo bi fantastično vidjeti pametne ćelije kao neurone i pokušati tretmane neurološkoh oboljenja ili ih primijeniti kao ćelije kosti i tako pomoći u ortopedskoj hirurgiji“.  

 

U FAMILY-PLUS-u, ovlaštenom predstavniku Cryo-Savea, vodeće evropske i svjetske porodične banke matičnih ćelija kažu da se danas u svijetu odvija preko 4000 studija kojima je glavni cilj da istraže potencijale matičnih ćelija u liječenju nekih od najtežih oboljenja. Matične ćelije se trenutno upotrebljavaju za tretmane oboljenja poput raznih vrsta leukemije, a ove studije imaju namjeru da pronađu lijek za mnoga druga teška oboljenja. Ovaj podatak je jako značajan za preko 3200 porodica iz Bosne i Hercegovine koje su pohranile matične ćelije iz krvi i tkiva pupčane vrpce neposredno nakon poroda, jer će one u slučaju potrebe imati sopstvene matične ćelije koje mogu iskoristiti za potencijalne tretmane.

 

„Cryo-Save u korak prati ova dostignuća, kao što je i do sada radio kroz ulaganja u istraživanja pohrane i potencijala matičnih ćelija.  Jedina smo banka matičnih ćelija koja blisko sarađuje sa institucijama Evropske unije te smo osnivači Međunarodne asocijacije za istraživanje na polju tkivnog inženjeringa ITERA.  Osnovni korak ka uspješnom liječenju jesu dobro pripremljeni uzorci  matičnih ćelija i mi sarađujemo sa vodećim evropskim institutima i univerzitetima na polju krioprezervacije, kako bi sve bilo na vrhunskom nivou.“ kažu u FAMILY-PLUS-u.

 

Informacije o Cryo-Save-u:

Cryo-Save je vodeća evropska i svjetska porodična banka matičnih ćelija, osnovana 2000. godine. Do sada je preko 250.000 porodica poklonilo povjerenje Cryo-Save-u i pohranilo matične ćelije svoje djece. Cryo-Save je prisutan u preko 70 zemalja na šest kontinenata. U BiH je prisutan od 2009. godine, a za to vrijeme preko 3200 bh. porodica je pohranilo matične ćelije, koje se čuvaju u gradu Niel, nedaleko od Brisela u Belgiji. Više informacija na www.maticnecelije.eu