29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 24 Februar 2013 09:29

Najskuplja vozila uvezena u BiH

 

 U Bosnu i Hercegovinu, samo u januaru ove godine, uvezena su tri najskuplja automobila čija ukupna vrijednost iznosi blizu pola miliona maraka, potvrđeno je Feni u Upravi za indirektno oprezivanje BiH.  Dva „porchea“ i jedan „land rover“ njihove vlasnike ukupno su koštali tačno 448.971 KM, što je oko 2.800 mjesečnih najnižih penzija u RS-u.  O socijalnom raslojavanju u zemlji u kojoj je prosječna plaća oko 830 KM, a broj nezaposlenih odavno prešao 500.000, govori podatak da pojedinci kupuju luksuzni „porche carrera“ vrijedan vrtoglavnih 212.988 KM, „porche cayenne“ od 119.206 KM ili „land rover“, čija vrijednost je 116.777 KM. 

 

Podaci iz januara ove godine su samo „dobar“ nastavak trenda uvoza najskupljih automobila u BiH iz 2012., koja se u tom segmentu ne bi postidjela ni u poređenju s nekim mnogo razvijenijim zemljama.  U toku prošle godine godine u BiH je uvezeno nekoliko sukopocjenih putničkih motornih vozila, od kojih je samo jedan koštao skoro isti iznos kao tri najskuplja januarska, a ocarinjen je u Carinskoj ispostavi Kiseljak u prvoj polovici 2012.  Vlasnik automobila „ferrari F 151“, vrijednog 448.385 KM, platio je UIO obračunate dadžbine od čak 76.258 KM.  Nešto manje uplatio je lani i vlasnik luksuznog „mercedesa SLS“ od 319.595 KM, a među 10 najskupljih je i „audi A8“ od 211.529 KM, kao i za pojedince u BiH očito omiljeni luksuzni sportski “terenac” marke “porche”, jedan vrijedan 199.392 KM, a drugi 188.164 KM. 

Na listi deset najskupljih automobila uvezenih u BiH u 2012. godini je i „BMW X3“, vrijedan 185.823 KM, pa ponovo „porche“, ovaj put „carrera“ od 171.1771 KM, „audi 4H S8“ za koji je plaćeno 171.179 KM, te dva „mercedesa“, različite klase, jedan od 167.802 KM, a drugi 164.165 KM. 

 

Za ove automobile samo dažbine, pojedinačno, plaćene prilikom uvoza, iznose mnogo više od godišnjih zarada zaposlenih, primjera rada u finansijskom posredovanju, čije prosječne zarade su među najvećim u oba bh.entiteta.  U toku 2012. godine u Bosnu i Hercgovinu je ukupno uvezeno 51.989 putničkih motornih vozila (novih i starih), čija je vrijednost bila nešto veća od 502 miliona KM.  Prilikom njihovog uvoza, naplaćene su dažbine (carina i PDV), u iznosu od 96 miliona KM.  Da samo jedan, manji broj građana BiH može se bi priušti novi automobil, a koji i neće biti na „top listi najskupljih“, govori i podatak da je od ukupno uvezenih putničkih motornih vozila u 2012. godini, novih bilo svega 7.476 vozila, dok je čak 44.513 bilo polovnih. Načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević kaže u razgovoru za Fenu da, u ovisnosti od zemlje porijekla putničkog motornog vozila (novog ili polovnog), obračunavaju se i plaćaju dadžbine prilikom uvoza u BiH i vrši carinjenje. 


- Ukoliko putničko motorno vozilo ima porijeklo iz neke od zemalja s kojima Bosna i Hercegovina ima potpisan ugovor o slobodnoj trgovini (zemlje članice Evropske unije, zemlje potpisnice CEFTA Sporazuma i Republika Turska), tada se prilikom uvoza takvog vozila u BiH u uvoznoj carinskoj proceduri plaća samo PDV, koji iznosi 17 posto na utvrđenu carinsku vrijednost vozila. Ako se porijeklo vozila ne može dokazati ili je porijeklo iz bilo koje strane zemlje s kojom BiH nema potpisan Ugovor o slobodnoj trgovini, tada se prikom uvoza takvog vozila u BiH u uvoznoj carinskoj proceduri plaća standardna stopa carine u iznosu od 15 posto i PDV u iznosu od 17 posto na utvrđenu carinsku vrijednost vozila – precizira Kovačević. 

 

Porijeklo vozila dokazuje se na dva načina. Prvi je izjava na fakturi, gdje prodavac u zemlji gdje se kupuje vozilo na samoj fakturi (računu) izjavljuje da se radi o vozilu koje ima porijeklo iz određene zemlje.  Drugi način dokazivanja porijekla vozila je, pojašnjava Kovačević, putem tzv. obrasca EUR 1, koji popunjava i ovjerava nadležna carinska služba zemlje u kojoj se vozilo kupuje.  Bez ovih dokaza o porijeklu vozila, ono se ne može uvesti u BiH po preferencijalnom trgovinskom režimu, odnosno bez plaćanja standardne stope carine u iznosu od 15 posto na utvrđenu carinsku vrijednost vozila i PDV-a. 

 

Kovačević podsjeća da je u periodu od 2008. godine do 2013. vršeno postepeno ukidanje carine na uvoz polovnih putničkih motornih vozila koja imaju porijeklo iz Evropske unije. Tako se standardna stopa carine u iznosu od 15 posto svake godine spuštala za određeni postotak, da bi se u potpunosti ukinula od 1.januara ove godine.  Dakle, od početka 2013. godine u BiH se mogu uvoziti polovna putnička motorna vozila porijeklom iz EU bez plaćanja carine, odnosno uz plaćane samo PDV-a u iznosu od 17 posto na utvrđenu carinsku vrijednost vozila.  Tih polovnim automobila ipak je najviše na putevima u našoj zemlji. 

 

Povezani članci (by tag)