28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 19 Februar 2013 17:44

Umro Dinko Tucaković

 

Reditelj, filmski teoretičar i kritičar Dinko Tucaković umro je u 53. godini u Beogradu, objavljeno je danas na sajtu Radio-televizije Srbije. Dinko Tucaković, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke, filmski teoretičar i kritičar, rođen je 1960. godine u Zenici. Srednju školu završio je u Sarajevu, a diplomirao je na odsjeku filmske i TV režije Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu. Autor je mnogih filmskih kritika, eseja i intervjua objavljenih u domaćoj i stranoj periodici.


Pisao je za sve značajnije jugoslovenske časopise, kao i za „Positif“ i „Sight and Sound“. Autor je nekoliko knjiga o filmu, „Tajni život filma“ (1993), „Stranci u raju“ (1998). Bio je selektor nekoliko nacionalnih festivala. Njegovi filmovi su učestvovali i dobijali nagrade na nacionalnim i međunarodnim festivalima. Reditelj je kultnog dugometražnog igranog filma „Šest dana juna“ (1985), kao i niza kratkih igranih i dokumentarnih filmova.

 

Za svoje filmove nagrađivan je na festivalima u Madridu (1981) i Selbu (1986). Gostujući je predavač istorije filma i filmske režije na FDU u Beogradu. Programski je urednik Jugoslovenske kinoteke od 1989. godine. Bio je dugogodišnji predsjednik Savjeta i selektor Festa. Učestvovao je u radu žirija na više stranih (Anesi, Beč, Kan, Manhajm, Berlin...) i domaćih festivala.

 

Govoreći za "Blic" o svom posljednjem filmu "Doktor Rej i Đavoli" koji je prošle godine zatvorio Fest, Tucaković je između ostalog rekao: "Beograd je i dalje veoma uzbudljivo mjesto za život i za film, iako trpi užasan pritisak seljačije, korupcije i bezobrazluka i onoga što se promoviše kao kultura i kulturna strategija... OK, možda je radikalno seks&drags&rokenrol, ali što bi rekao veliki starozavjetni propovjednik Cane Partibrejker: Alo, bre...! I što kaže Cane: Bože zdravlja! Šezdesetih godina smo bili alternativni filmski centar svijeta. Hvala Žilniku, Makavejevu, Pavloviću, Petroviću... Ali sjajno je što imamo Đorđevića, Ležajića, Maju Miloš, Stevana Filipovića... srpski film i „Srpski film“.

Kinoteka: Tucaković je film razumio i volio

 

"Jugoslovenska kinoteka je 23 godina sa ponosom najavaljivala kulturne, intelektualne i kreativne podvige Dinka Tucakovića - upravnika Muzeja Kinoteke, filmskog i TV reditelja i scenariste, novinara, esejista, erudite - čovjeka koji je zaista razumio i volio film", navodi se u saopštenju Muzeja kinoteke. Vijest o Tucakovićevoj smrti Kinoteka objavljuje "sa dubokom nevjericom i uznemirenjem", ali ističe da je on "neumorno ugrađivao sebe u put kojim će Kinoteka ići još zadugo".

Pogledajte jednu od kultnih scena iz Tucakovićevih "Šest dana juna":