20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 13 Februar 2013 19:37

Zimi skijaš, ljeti recepcioner

Nakon odličnog 21. mjesta u superkombinaciji, naš reprezentativac Igor Laikert uzeo je dan predaha tokom trajanja Svjetskog skijaškog prvenstva u Šladmingu (Austrija). Jučer nije otišao ni na trening jer mu, kaže, odmor treba, a planira voziti još samo jednu utrku.

 

 - Definitivno sam odlučio propustiti veleslalom u petak, jer nisam u najboljoj formi za tu disciplinu, a i sve me boli od subotnjeg pada u spustu. I noge i leđa. Ne želim pokvariti dobro raspoloženje i mentalnu snagu nakon dobrog nastupa u superkombinaciji - kaže nam Laikert, koji ističe da nije ništa posebno dobro vozio u ponedjeljak, niti je riskirao, već je vidio priliku da s "normalnim" spustom postigne dobar rezultat.   

 

- Sada mi je cilj što bolje se spremiti za slalom, koji je uvijek lutrija i veoma je teško bilo šta prognozirati. Zadovoljan bih bio ako bih nakon prve vožnje za vodećima zaostajao oko pet sekundi. Teško će biti probiti se među 30, nije to realno, ali bih zadovoljan bio plasmanom do 40. mjesta - dodaje Laikert. Na SP-u je, prije 21. pozicije u superkombinaciji, zauzeo 48. mjesto u superveleslalomu ("nije loše, budući da mi to nije omiljena disciplina"), dok je u spustu doživio težak pad. Za tu nesreću kaže: 

 

- Moja greška i slaba vidljivost. Ali, griješe i najbolji, a staza je stvarno bila teška, jer je sva pretvorena u led. Više od dvije minute trebalo je voziti "po staklu". Vozio sam brzo, imao sam 23. brzinu na stazi - ističe Laikert.  Laiket ističe da je razočaran izostankom sistemske podrške od naše države, sponzora, jer se i njegova porodica, nakon šest godina boravka u Norveškoj, jednoj od najskupljih zemalja svijeta, propisno istrošila.

 

- Prošlog sam ljeta morao raditi, u jednom sam hotelu bio recepcioner. U toku zime radim kao instruktor u jednoj ski-školi. Do sada sam dobio samo jednu ratu olimpijske stipendije, oko 2.000 dolara, a ukupno bismo za Soči trebali dobiti samo 10.500 dolara. Bilo je obećano duplo više - kaže nam Laikert (22), trenutno student druge godine Fakulteta sporta u norveškom Holdenu.

 

Od sutra su na programu u Šladmingu tehničke discipline slalom i veleslalom, a nastupit će ukupno osmero naših takmičara: Igor Laikert, Marko Rudić, Kerim Sabljica, Haris Hodžić, Žana Novaković, Amira Halilović, Kristina Kusmuk i Sumejja Hadžić. Muškarci će voziti kvalifikacione trke, a djevojke direktno nastupaju u završnici.

 

AVAZ