29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 21 Januar 2013 21:52

Bisiću Gran Prix Fotografije 2012

 Večeras je u Umjetničkoj galeriji BiH otvorena izložba od 50 fotografija koje su prošle selekciju konkursa „Fotografija godine BiH 2012“ koji već treću godinu organizuje portal Fotografija.ba. Pogledajte sve fotografije koje su predstavljene na izložbi u Umjetničkoj galeriji BiH.  Predstavljamo vam pobjednike u svim kategorijama:


Članovi žirija Bevis Fusha (Albanija), Branislav Brkić (Srbija), Marc Prust (Belgija), Mario Periša (Hrvatska) i Zijah Gafić (BiH) su imali težak zadatak da od 1750 prijavljenih fotografija 578 autora odaberu postavljenu selekciju. Osim toga podijeljene su nagrade u pet kategorija, a vrijednost nagradnog fonda iznosi 8.000 KM.

 

Nagradu u kategoriji PRESS osvojio je Midhat Poturović sa fotografijom „Rudari“. Za svoj rad autor je nagrađen sa izradom profesionalne web stranice (dizajn, hosting, domena itd.) poklonom portala Fotografija.ba te grafikom Amera Hadžića.

 

Nagradu u kategoriji Priroda osvojio je Denis Ruvić sa fotografijom „Dolazak proljeća“. Denis je nagrađen sa kamkoderom Canon LEGRIA HF R306 poklonom firme Avtera BH.

 

Za fotografiju koja se najviše istakla u kategoriji Grad žiri je odabrao rad Marka Stamatovića pod nazivom “Lekina bara”. Za svoj rad Marko je nagrađen sa fotoaparatom Canon EOS 1100d sa objektivom 18-55m poklonom firme Kim Tec.

 

U kategoriji Kreativna nagradu je osvojio Filip Gržinčić sa fotografijom “Twisted”. Kao nagradu je dobio organizovanje samostalne izložbe, poklonom galerije BlackBOX.

 

Za poseban uspjeh na konkursu te fotografiju u kategoriji Ljudi nagrađen je Goran Bisić, koji je osim nagrade u kategoriji dobio i posebno priznanje Grand Prix zbog ostvarenog uspjeha na konkursu. Nagrađen je sa profesionalnim aparatom Canon EOS 7D i objektivom 18-135mm IS, poklon kompanije Canon, koja je ujedno generalni pokrovitelj konkursa.

 

Urednik portala Fotografija.ba, Haris Čalkić istakao je:

 

Posebno me raduje što je priča oko Fotografije godine BiH postala regionalna, a nadam se uskoro i internacionalna. Mnoge zbuni to što u nazivu imamo BiH, a otvoreno je za sve, ali stvar je vrlo jednostavna. Izbor organizuje bh. portal , a praksa svih sličnih konkursa je da su otvoreni za sve zaljubljenike u fotografiju. Dosta naših državljana koji su naši članovi već dugo ne žive u BiH, tako da je svako ograničenje, bilo teritorijalno ili po državljanstvu besmisleno. Članstvo na portalu nije ograničeno ni po kojem osnovu pa tako ni učešće na konkursu.

 

Dodjelom nagrada je otvoren i ostatak programa koji starta u utorak 22.1.2013 u 16.00h sa predavanjem Damira Hoyke.