20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 17 Decembar 2012 20:40

I Zeničani među "izgubljenim"

 Amerika bi zadrhtala, Španija bi samo mogla sanjati medalje, susjedne države vjerovatno bi razmišljaje o tome da rasformiraju saveze... Jer, na čemu bi zasnivale ambicije da svake godine ostaju bez pet velikih nada (barem u tom momentu) koje su izabrale državljanstvo druge države? Upravo se to desilo (i, nažalost, još se dešava) bosanskohercegovačkoj košarci, koja je u posljednje dvije decenije ostala bez skoro stotinu igrača, mahom razgrabljenih od susjednih država.

 

No, bh. vrelo talenata, očito, nikada ne može presušiti, jer BiH izdržava sve udarce (seniori su izborili plasman na Evropsko prvenstvo 2013., juniori su ušli u A-diviziju, a isto žele i kadeti...), a za nadati se da neće usahnuti i volja ljudi koji vode našu košarku u nastojanjima da nas vrate i u sami evropski vrh. Košarkaški savez BiH objavio je spisak imena 92 košarkaša koji su od 1992. godine do danas prihvatili državljanstvo drugih zemalja. Zbog toga smo generalnog sekretara KSBiH Haruna Mahmutovića pitali kako zaustaviti taj trend?

 

- Kako? Jedino ulaganjem u mlade, stvaranjem uvjeta da djeca nemaju razloga da idu negdje drugo, jer će ovdje imati svu pažnju koja im je potrebna. Djelimično smo u tome uspjeli, mada bih najviše volio da svako, ali baš svako talentirano dijete u BiH, igra za našu reprezentaciju - kaže Mahmutović, čijim se dolaskom u Savez ipak smanjio odliv igrača.

 

- Mi ćemo o ovoj temi razgovarati i s čelnicima Međunarodne košarkaške federacije (FIBA), za koje sumnjam da su znali ove podatke. Vjerujem da će cijeniti to što je naša košarka dala Evropi i svijetu te, striktno slijedeći propise, dozvoliti da KSBiH neke igrače, na koje, naglašavam, polažemo puno pravo, vrati pod svoje okrilje - rekao je Mahmutović. Kakva je BiH košarkaška velesila, ilustrirat ćemo samo na jednom primjeru, a to je sastav koji bi se mogao formirati od aktivnih igrača rođenih u našoj državi, a danas rasutih po selekcijama Srbije, Hrvartske, Slovenije - Damir Markota, Bojan Bogdanović, Zoran Planinić, Darko Planinić, Stanko Barać, Branislav Ratkovica, Mile Ilić, Vule Avdalović, Vladimir Radmanović, Mirza Begić, Emir Preldžić i Boris Savović, a u rezervi jedan Alen Omić i Hasan Rizvić! Mirsad Đonlagić, član Upravnog odbora KSBiH i Evropske košarkaške federacije, uputio je pismo generalnom sekretaru FIBA-e Patriku Baumanu (Patrick Baumann) u kojem najavljuje posjetu bh. delegacije sjedištu FIBA-e.

 

- Mislim da ćemo u narednih tridesetak dana realizirati ovu posjetu. Tema će biti status igrača, jer postoje košarkaši koji bi mogli igrati za našu reprezentaciju, ali im je neophodna dozvola FIBA-e - kaže Đonlagić te dodaje da je BiH izgubila skoro 100 košarkaša, a da je naš Savez kod FIBA-e u suprotnom smjeru uspio dovesti tek dva ili tri igrača.

 

Na spisku su i : 

 

HRVATSKA (36)
Ivica Marić (16.4.1967, Zenica)

SRBIJA (29)
Vanja Plisnić (28.7.1980, Zenica)
Zoran Savić (18.11.1966, Zenica)


SLOVENIJA (10)
Teoman Alibegović (11.1.1967, Zenica)
Fuad Memčić (24.4.1982, Zenica)
Hasan Rizvić (18.1.1984, Zenica)


ŠVEDSKA (3)
ŠVICARSKA (3)
AUSTRIJA (2)
NJEMAČKA (1)
HOLANDIJA (1)
FINSKA (1)


TURSKA (1)
Emir Preldžić (6.9.1987, Zenica)

CRNA GORA (1)
DANSKA (1)
ENGLESKA (1)
AUSTRALIJA (1)
KANADA (1)

 

Dnevni avaz - Cijeli spisak i originalni članak ovdje