29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 14 Novembar 2012 20:14

Alžir - BiH 0:1

Fudbalska reprezentacija BiH savladala je večeras kao gost u prijateljskom susretu selekciju Alžira 1:0 (0:0).  Strijelac je bio Muamer Svraka u sudijskoj nadoknadi. Utakmica je odigrana na stadionu "5. juli 1962." pred oko 30.000 gledalaca.  Susretom protiv Alžira, čiji je selektor bh. stručnjak Vahid Halilhodžić, bh. reprezentacija okončala je izuzetno uspješnu 2012. godinu.  BiH se u Grupi "G" evropskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo (SP), koje će 2014. godine biti održano u Brazilu, nakon četiri odigrana kola nalazi na prvom mjestu sa 10 bodova, koliko ima i drugoplasirana Grčka.  U Grupi "H" afričkih kvalifikacija za SP 2014, Alžir nakon dva odigrana kola zauzima drugo mjesto sa tri, iza Benina koji ima četiri boda.

 

Pogotkom Muamera Svrake u 93. minuti nogometna reprezentacija BiH savladala je u prijateljskoj utakmici selekciju Alžira koju sa klupe vodi Vahid Halilhodžić. Trenutak odluke desio se u posljednjim trenucima meča i kada su svi očekivali kraj - po desnoj strani probio je Stevanović, odigrao povratnu loptu na 15-ak metara, a prvotimac Željezničara snažno u punom trku šalje loptu iza leđa domaćeg golmana. Inače, utakmica je odigrana u užasnim uslovima, s obzirom na to da je u Alžiru padala jaka kiša pa se lopta jedva kotrljala terenom koji je već nakon prvih desetak minuta izgledao poput kakve oranice. Ipak, i u takvim uslovima, zmajevi su uspjeli stvoriti nekoliko opasnih situacija pred domaćim golmanom.

 

BiH je imala prvu priliku u 5. minuti. Nakon što je u prodoru na 20-ak metara od gola fauliran Pjanić, slobodan udarac izveo je Misimović, no njegov solidan pokušaj ispod prečke u korner je izbacio čuvar mreže Alžira. U prvih pola sata Džeko je imao nekoliko dobrih poluprilika za pogodak, no zbog natopljenog terena, završnica je svaki put izostala.

Najbolja šansa bila je ona iz 30. minute kada je napadač Cityja dobro prošao pored nekoliko igrača Alžira i šutirao po zemlji, što se ispostavilo pogrešnim, jer je na put ka golu voda zaustavila loptu. Do kraja prvog poluvremena lijepe prilike imali su Misimović, Ibišević i Pjanić, no rezultat se nije mijenjao.

 

U drugom dijelu selektor Safet Sušić priliku za igru ukazao igračima sa klupe, pa su tako na pola sata do kraja Vršajević, Medunjanin i Ibričić zamijenili Misimovića, Ibiševića i Džeku. Nešto kasnije priliku da se nametnu selektoru dobili su i Sesar, Bešić i Svraka koji su ušli umjesto Pjanića, Vranješa i Salihovića. Inače, ovim susretom Alžirci su proslavili 50 godina od sticanja nezavisnosti, a meč im je ujedno poslužio i kao generalna proba za nastavak kvalifikacija.

 

(Fena/Oslobodjenje)