29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 27 Oktobar 2012 09:51

Open-s 2012

Drugi Sajam organske i poljoprivrede proizvodnje i etno-narodnog stvaralaštva OPEN-s 2012 koji će se održati u Zenici od 07.do 10 novembra 2012. godine na Trgu Alije Izetbegovića. Na sajmu OPEN-s 2012 će vam se predstaviti preko 200 izlagača organske i poljoprivredne proizvodnje i etno-narodnog stvaralaštva sa područja cijele Bosne i Hercegovine i regije.  Ovogodišnji sajam ce se održati pod motom ZASIJMO BOSNU I HERCEGOVINU ZAJEDNO. Direkcija sajma želi građanima BiH ukazati na važnost kupovine domaćih proizvoda, značaj obradivog zemljišta i bavljenja poljoprivredom, te podstaći ih da zajedno grade svijetliju budućnost u Bosni i Hercegovini.

 

Cilj sajma je promocija organske proizvodnje, širenje tržista, te pokretanje inicijative za iskorištavanje plodnog i obradivog zemljišta Bosne i Hercegovine sa akcentom na organsku proizvodnju. Organska proizvodnja u svijetu je postala prepoznatljiva i priznata. Organski proizvodi su oni čiji su sastojci porijeklom iz ekološkog uzgoja, što znači da nisu tretirani pesticidima, herbicidima, da ne sadrže umjetna bojila niti mirise, da su pakirani u ekološku ambalažu i da posjeduju certifikat ekološkog ili organskog uzgoja. Činjenica je da je organska hrana zdravija jer sadrži puno više minerala i vitamina od konvencionalne.


Sajam će pratiti bogat kulturni program sa preko 1000 učesnika (smotra folklora, koncert sevdalinki, saz i šargija naša baština itd), izložbe kućne radinosti i nagradne igre.
Posebnost sajma jeste i pravljenje 9999 zeničkih hurmašica od pekmeza koje će biti postavljene na divovskoj siniji-sofri prečnika 5X5 metara. Sve hurmašice jesu poklon od direkcije sajma OPEN-s. Ovo su samo neki od razloga da nas posjetite.