19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 23 Oktobar 2012 22:04

Jagodić pozvao Mešanovića...

Tehnički direktor i generalni sekretar N/FSBiH Denijal Pirić, odnosno Jasmin Baković u petak su održali zajednički sastanak sa selektorima „A“ i U-21 selekcije, Safetom Sušićem i Vladom Jagodićem.

 

- Dogovorili smo se da u narednom periodu iskoristimo sve termine za okupljanja i kontrolne utakmice, kaže Jagodić.

 

- Već za 14. novembar su dogovorene prijateljske utakmice sa Alžirom i Poljskom. Prvu će igrati „A“ tim, a drugu selekcija do 21 godine. Međutim, još ne znamo definitivno gdje ćemo dočekati Poljake. U opciji su Široki Brijeg, Visoko, Zenica, Sarajevo i Konjic... Mlada reprezentacija BiH će u februarskom terminu UEFA-a, najvjerovatnije, odmjeriti snage sa vršnjacima iz Srbije.

 

- U Fudbalski savez Srbije smo već poslali ponudu za tu utakmicu... Komšije su obećale da će doći na "revanš". Također, okupljanje ćemo napraviti i u martu kada „A“ tim bude igrao sa Grčkom, a da li ćemo igrati međusobnu ili kontrolnu utakmicu sa nekom drugom selekcijom, još ćemo vidjeti. Jagodić konstatuje da će mlada reprezentacija iskoristiti aprilski i junski termin 2013. godine.

 

- Juni je u kalendaru UEFA-e, a april nije, ali ćemo i u tom terminu okupiti bar kandidate iz naših klubova, Jednostavno, pred start novih kvalifikacija potrebno nam je što više okupljanja i provjera. Do 1. novembra objavit ću širi spisak reprezentativaca na kojem će biti od 30 do 35 igrača, a nedugo potom i 20 fudbalera, te tri golmana za duel sa Poljacima. U prve dvije provjere pokušat ću da svima pružim priliku, a onda ću napraviti selekciju.

 

Cilj mi je da već na početku naredne godine imam sve iskristalizovano kako bih do početka kvalifikacija za Euro 2014, koje će biti odigrane po ubrzanom principu, mogao uigravati tim. Selektor mlade reprezentacije nam nije želio otkriti imena igrača koje ima u bilježnici.

 

- Naravno, u obzir dolaze svi igrači koji su 1992. i 1993. godište, a koji su već bili u mladoj reprezentaciji. Oni već znaju naš način rada, ali i mi njih. To su sigurno Grahovac (Borac), Bešić (Ferencvaroš - posuđeni igrač HSV-a), Mešanović (Čelik), Zakarić (Lokomotiva Zagreb), koji su bili i standardni igrači, te Bekić (Zrinjski), Mario Kvesić (Široki Brijeg), Kovačević (Travnik), Zolotić (Željezničar), Prcić (Sošo), koji je trenutno povrijeđen.

 

- Naravno, računam na Prcića i pomenute igrače...Također, bazirat ću se i na sada već bivšu generaciju igrača U-19, koja je takmičenje završila u drugom krugu, a neću bježati ni od još mlađih fudbalera. Jedan od njih je sigurno „mali“ Armin Ćerimagić, koji je 1994. godište.

 

On je svojim igrama već pokazao da može konkurisati za tim do 21. godine, a tu su i Alen Halilović iz zagrebačkog Dinama (1994. godište - op.a.), Sead Kolašinac iz Šalkea. Odlučan sam da im pošaljem poziv već za predstojeću utakmicu sa Poljskom. Zašto ne? Nonstop se priča o njima ovo ili ono, a sada se na djelu može sve vidjeti. Također, ima još dosta interesantnih igrača po inostranim klubovima, ali ne bih još sve otkrivao, za kraj kaže Jagodić.

 

Avaz