28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 12 Avgust 2012 18:22

BiH bolja i od Holandije: 4 od 4

Muška juniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je četvrtu pobjedu na Evropskom prvenstvu B-divizije za igrače do 18 godina u Sarajevu. Izabranici selektora Nenada Markovića su u četvrtom kolu D-grupe EP-a danas u dvorani na Ilidži pobijedili Holandiju sa 66:58 (15:23, 16:9, 17:16, 18:10). Jusuf Nurkić ponovo je zabilježio "double-double" učinak od 19 poena i 11 skokova, dok je najefikasniji igrač bh. tima bio Nedim Buza sa 21 poenom uz devet skokova.

 

Mladi bh. košarkaši tako su grupnu fazu takmičenja okončani s maksimalnim učinkom i u četvrtfinalnu rundu prenijet će dva boda. Košarkaši BiH u četvrtfinalnoj rundi nastupit će zajedno s drugoplasiranom ekipom iz D-grupe, te dvije najbolje ekipe iz C-grupe. Po dvije ekipe iz četvrtfinalnih grupa plasirat će se u polufinale, a tri najbolje reprezentacije na turniru izborit će plasman u A-diviziju.

 

SC sport je razgovarao sa  selektorom Nenadom Markovićem. Intervju smo neznatno modifikovali, jer je urađen prije današnje utakmice sa Holandijom. 

 

"Nakon posljednje utakmice sa Gruzijom, nisam bio zadovoljan jednim segmentom u našoj igri, a to su izgubljene lopte. Ovo nije način na koji želimo igrati i koji će nas odvesti do konačnog cilja. Jednostavno, takve greške se ne smiju ponavljati. Sve što smo čitav prethodni mjesec dana radili, na toj utakmici kao da nije bilo. Ipak, momcima se ne može zamjeriti na borbenosti i angažovanosti, ali moraju shvatiti da je svaka lopta važna, da iz dana u dan trebamo otklanjati greške i napredovati", kaže za SCsport.ba Nenad Marković.

Pobjedom nad Holandijom smo u narednu fazu prenijeli dva boda.

 

Naša grupa se "ukršta" sa grupom C, iz koje će vjerovatni protivnici biti Švedska i Island, što će se znati nakon posljednjeg kola, a dvije najbolje reprezentacije će izboriti plasman u polufinale, dok će tri najbolje reprezentacije turnira izboriti plasman u A diviziju.

 

"Naš cilj je plasman u A diviziju i nadam se da ga možemo ostvariti. Što se tiče protivnika u drugoj fazi takmičenja, njih ćemo saznati nakon posljednjeg kola. Sve su to dobre ekipe, a u par navrata smo ih gledali. Švedska i Island su nezgodni, igraju na niski post, otvarajući time prostor za šut vanjskih igrača. Ipak, mi se nećemo nikome prilagođavati, trebamo igrati svoju igru, a najvažnije je, još jednom ponavljam, da iz dana u dan budemo fokusirani i da napredujemo." Ipak, selektor Marković ističe kako nije zadovoljan posjetom na utakmicama juniorske košarkaške reprezentacije.

 

"Očekivali smo više gledalaca u ovim utakmicama, od 200-300 koliko obično bude. Ipak su to igrači koji će uskoro zaigrati za A reprezentaciju i koji će u budućnosti biti nositelji igre. Gledaoci koji dolaze su uglavnom ljudi koji uvijek prate reprezentaciju i kada ide i kada ne ide, ali očekivali smo veće interesovanje", zaključio je Marković.

 

SC Sport/Haris Halvadžija