29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 17 Juli 2012 11:28

Haris prvi na Olimpijadi

Osamnaestogodišnji Zeničanin Haris Poturković  se proteklog vikenda vratio iz Frankfurta (Njemačka), gdje je predstavljajući BiH, osvojio prvo mjesto na Olimpijadi njemačkog jezika. U najvećem stepenu znanja C1 osvojio je prvo mjesto, zadivivši kako žiri, ali i mnogobrojnu publiku i učesnike iz cijelog svijeta. Mladić, koji je prošli mjesec izuzetno uspješno završio zeničku Gimnaziju, iako supertalent i «zlatni olimpijac» suočava se sa nebrigom države.

 

- Još kao vrlo mali sam gajio veliku ljubav prema njemačkom, čak pohađao kurs prije nego sam ga počeo učiti u školi. U Gimnaziji sam učestvovao na niz projekata Goethe instituta, te tako dobijao priliku da više puta odem u Njemačku, kaže nam Haris.

 

- Nakon kantonalnog takmičenja i državne olimpijade BiH, gdje sam svoje sposobnosti iz njemačkog jezika oprobao protiv najboljih učenika iz cijele države, kvalifikovao sam se za olimpijadu. Otputovao sam bez velikih nadanja, samo da bih našu zemlju predstavio u najboljem svijetlu. Na takmičenju je bilo stotinu učenika iz pedeset zemalja cijelog svijeta. Tamo smo imali test slušanja, pravili zidne novine, a u dalji krug se išlo 

harispotur3

glasovima profesora i učenika koji su nas slušali. Onda smo imali grupni rad i na kraju «tokšou», gdje sam glumio pjesnika, koji živi na ulicama Frankfurta. Nakon toga smo imali kviz u kojem nam je zadatak bio opisati na što bolji način jednu sliku iz prethodno pročitane priče. Na osnovu našeg objašnjena je zatim izrađen crtež, priča Haris o višednevnom takmičenju u Njemačkoj.

 

Kao nagradu je dobio sudjelovanje na trosedmičnom kursu jezika u Goethe-Institutu u Njemačkoj 2013. godine, u gradu koji sam odabere. .

 

- Sa mnom je BiH predstavljala i Nikolina Semren iz Livna, koja se također takmičila u najvišem stupnju C1. Zahvalan sam također i Selini Popaja, svojoj profesorici njemačkog jezika u Prvoj gimnaziji u Zenici, koja me je poslala i spremila na olimpijadu, te mi prenijela znanje, kaže Haris. Na upit i

ma li namjeru studirati njemački, on odgovara -

 

- Svi su me pitali da li ću doći tamo na studiranje. Da, moja velika želja je studiranje u Njemačkoj. Međutim, kako su za to potrebna određena sredstva, koje moja porodica nema, to za sad nije ostvarivo. Nadao sam se da su čuli za moje uspjehe u BiH, te da će mi neka državna institucija ponuditi pomoć. Međutim, meni se niko nije obratio. Još uvijek se nadam nekom pozivu od nekog ko će reći hvala ti za sav tvoj trud i zalaganje, želim ti ponuditi stipendiju ili bilo kakvu pomoć za studiranje u Njemačkoj, kaže ovaj sjajni mladić.

 

Ovaj sjajni mladić je devet puta bio mjesečni, a dva puta, 2010. i 2011. godine godišnji pobjednik takmičenja za pjesnike cijelog svijeta pod nazivom Lyrix. Kao nagradu je, naravno, putovao u Berlin, a učestvovao je i u teatarskom projektu "Komadi zida" s kojim je nastupao po Njemačkoj i BIH.