19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 13 Maj 2012 12:16

Emir Sokolović

Zeničanin Emir Sokolović našao je mjesto u kolekciji evropskih i svjetskih umjetnika koju objavljuje trojni portal - webmetropolis.org - tesla.lux i - zampa.net. Uz dozvolu autora, portal iz Milana objavio je pregled njegovih djela, dio biografije, otvorivši bh. i balkanskoj književnosti još jedna vrata ka Evropi. 

- Za mene je veliko priznanje da me kontaktiraju ljudi i pitaju da me predstave. Ljudi, struka iz jedne Italije, jednog Milana. Sve ovo se događa nakon što je nadleežno kantonalno Ministarstvo ocijenilo da "nema razloga" da mene proglasi slobodnim umjetnikom, sa stanovišta osnovnih, elementarnih prava koja bi mi tom "titulom" pripala. Učinivši takav korak, neko će reći korak nazad, učinili su me uistinu Slobodnim umjetnikom, a to pokazuje dešavanje iz Italije, kazao nam je Sokolović.

 

Prikaz dijela Emira Sokolovića možete vidjeti ovdje http://www.webmetropolis.org/emir-sokolovic-il-poeta-dei-balkani/

Između ostalog, napisano je... Emir Sokolović je pjesnik, pisac koji ne pripada jednoj državi ni struji, ili školi. Za način na koji živi svoju povijest i svoju umjetnost, ne može biti ograničen na bilo koje klase ili čak zaključan u jednu kulturu. Za njega, granice ne određuju teritorijalne granice, nego one intelektualne. ..... Sa svojim radovima Emir oživljava kulturni život na Balkanu, ali i izvan tih granica. Njegova drama "Pariz ili uzalud je razapeti Krista" jaše scenom istočne Europe, već ide prema Zapadu.

emirsokol1