19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 11 Maj 2012 23:31

Komemoracija za Radmilu

Kolege, prijatelji, zenička i bh. teatarska javnost, te brojni poštovaoci njenog umjetničkog rada, oprostili su se danas od prvakinje Drame Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, glumice Radmile Preininger, koja je preminula 9. maja, nakon duge i teške bolesti. Komemorativni skup održan je u Bosanskom narodnom pozorištu.


"Radmila Preininger je, igrajući u gotovo svim kultnim i najtrofejnijim predstavama Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, u vrijeme zvjezdanih uspjeha naše teatarske kuće prije rata, te u vrijeme ratno i poratno, ostvarila veliki broj sjajnih glumačkih kreacija.

 

Za neke od njih dobila je nagrade na najznačajnijim teatarskim festivalima u Bosni i Hercegovini. Za svoja glumačka ostvarenja i doprinos razvoju teatarske umjetnosti u gradu Zenici i šire dobila je Nagradu grada Zenice. Odlazak Radmile Preininger predstavlja nenadoknadiv gubitak za Bosansko narodno pozorište Zenica i bosanskohercegovačko glumište u cjelini", naveli su članovi ansambla Bosanskog narodnog pozorišta.


Preminuloj Radmili Preininger, koja je dvije godine bila na čelu Festivala bosanskohercegovačke drame, biće posvećen ovogodišnji XI festival, saopšteno je iz Bosanskog narodnog poorišta.