Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 21 April 2014 23:17

Saopćenje Stranke za BiH ZDK

Izvještaj o radu za 2013.godinu koji Vlada podnosi Skupštini Ze-do kantona, na čitavih 70 stranica impresionira obimom i širinom sadržaja. Ta impresija, nažalost, kratko traje jer je stvarnost u kantonu demantira i predloženi izvještaj smješta u akte koji nude samo privid o rezultatima kojih nema.  Izvještaj potvrđuje da je aktuelna vlast, a i akteri koji su je napustili,još na početku mandata bila daleko od cilja i da se, kako je mandat prolazio, ona sve više od tog cilja udaljavala.


Suočena sa ekonomskim i socijalnim izazovima u kriznom periodu, Vlada se programom rada za 2013.godinu obavezala na strateške pravce djelovanja s ciljem da popravi što je preuzimajući vladajuće kormilo na početku mandata propustila. Građani su s razlogom očekivali da će treča godina mandata biti u potpunom skladu sa utvrđenim ciljevima i aktuelnim potrebama, da će se iskoristiti prilika i tom prilikom najaviti početak izranjanja iz katastrofalnog stanja u koje je dovela kanton. 

 

Tu priliku su imali ali nisu shvatili u čemu se ona sastoji, nego su nečinjenjem i borbom za održanje na vlasti, utvrđene strateške pravce djelovanja odgađali misleći da se i neuspjesi mogu pripisivati u rezultate.  Najbolja stvar koju je aktuelna vlast izvještajem ponudila je potvrda njene neodgovornosti i nesposobnosti što su prepoznali i građani tražeći njeno odstupanje.  Praktični rezultati vladinog potpunog neuspjeha mjere se negativnim rekordima gotovo na svim sektorima i teškim, ubitačnim reperkusijama. 

Aktuelna vlast je ušla u posljednju godinu mandata sa ogromnim deficitom i nabujalim aparatom koji nastavlja da guta novce kojih nema.

 

Kantonalno vijeće S BiH cijeni da se sa ovom vlašću nastavlja propadanje do potpunog kraha i bankrota kantona. Osim neodgovornosti, nemara i nesposobnosti, aktuelna vlast ničim nije dokazala da je na pravom putu da bi mogla očekivati povjerenje građana za novi mandat.     

 

Savjet za informisanje

Stranka za BIH Kantonalno vijeće ZDK

Posljednje od

Povezani članci (by tag)