28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 02 Septembar 2014 00:44

SBiH: Premijeru, pretjerao si

Saopćenje  - Premijeru, petjerao si - Suoćavamo se vrlo ćesto sa nebuloznim ili neodgovornim izjavama koje se putem medija plasiraju javnosti.  Cijenimo da baš i nema smisla reagirati na svaku takvu tvrdnju jer bi se zbog njihove ućestalosti političko djelovanje svodilo samo ili najviše na taj sadržaj. Na nedavnu tvrdnju premijera Zeničko-dobojskog kantona moramo reagirati jer je u pitanju neodgovorna i za interese kantona opasna tvrdnja. Saglasivši se sa odlukom federalne vlade o prenosu kreditnog zaduženja iz stand by aranžmana za 5,6 miliona maraka premijer je ustvrdio da se kanton može zadužiti čak do 100 miliona maraka. 


Povodom te tvrdnje Kantonalno vijeće S BiH Zenica cijeni da je aktuelni budžet kantona najbolja ilustracija neuspjele politike vlade kantona jer se dospjeli dugovi i neizmirene obaveze pokušavaju pokrivati novim zaduženjima. Takvo vođenje politike zabrinjava jer kanton postaje trajno ovisan o kreditnim sredstvima, što nije ništa drugo nego kupovina socijalnog mira i pokušaj produženja vladajuće pozicije.

 

Kantonalno vijeće S BiH Zenica cijeni da je to kratkoroćno razmišljanje koje ne prati pitanje - koja je cijena zaduživanja i ko će vraćati dugove kojima neodgovorna vlast opterećuje kanton.  Kantonalno vijeće S BiH Zenica postavlja pitanje premijeru zašto je kanton doveden u situaciju da stalno traži nove kreditne aranžmane i da kreditima samo prividno sanira probleme. Kantonalno vijeće poziva vladu kantona da se okrene realnom sektoru jer bez odovornog odnosa prema tom sektoru kanton će, ne više polagano, nego ubrzano, kliziti prema kolapsu i bankrotu.

 

Savjet za informisanje                                                                                                     

STRANKA ZA BIH ZDK