Printaj ovu stranu
četvrtak, 07 Mart 2013 09:58

Amina Dilaver putuje u Tursku

 

U domu Mirnesa i Sanele Dilaver radost. Nakon informacija dobijenih iz Turske odlučili su da dobre vijesti odmah telefonski podjele sa nama, kako kažu, jer smo od prvog dana uz njih i inicijatora akcije, fotoreportera Rojtersa Dadu Ruvića. Tridesetak dana nakon što je pokrenuta akcija u Zenici da se pomogne njihovoj devetogodišnjoj kćerki Amini, sada je već izvjesno da Amina putuje krajem mjeseca u istanbul, na dugo čekanu operaciju.

 

Iznenadno oboljenje i izljev krvi u mozak, a potom i moždani udar prekinuli su sretno djetinjstvo, a Amina je zbog bojazni od povreda glave, koje bi bile smrtonosne, morala prekinuti školovanje, te zaustaviti većinu aktivnosti koje imaju njeni vršnjaci.

 

- Uz pomoć kolega iz Rudnika i naselja gdje živimo prikupili smo 5, 6 hiljada KM od potrebnih 47 hiljada. Onda sam sreo Dadu, kojeg sam upoznao kad nas je fotografisao i kazao mu šta nam se dešava. Narednih tridesetak dana živimo kao u snu. On je animirao kolege, za nas je čuo i zamjenik turskog premijera, koji je razgovarao sa nama, organizovana je i humanitarna izložba Dadinih slika, priča nam Mirnes.

 

Operacija oštećene arterije na istanbulskoj klinici Acibadem biće obavljena, kako je javljeno Dilaverima, angažmanom Vlade Turske, a Amina će sa roditeljima krenuti u Tursku krajem mjeseca. Dio sredstava prikupljen u akciji biće upotrebljen za operaciju Amininog sluha, oštećenog nakon posljednjeg udara, a zatim...

 

- Namjera nam je da, koliko god ostane novca, taj novac uplatimo nekom djetetu čiji roditelji prolaze ono kroz što smo mi prošli proteklih mjeseci, kazao nam je Mirnes.

 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)