28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 11 Novembar 2014 22:16

Stipendija sinu rudara je laž

Redakciji "Avaza" obratila se Zeničanka Mirzeta Ibrahimagić-Bradarac, supruga Hajrudina Bradarca, koji je s još četvoricom rudara izgubio život 4. septembra u jami Raspotočje, kako bi demantirala brojne napise koji su se nakon smrti njenog supruga i drugih rudara pojavili u srbijanskim i bh. medijima.

 

Sedmicu nakon nesreće srbijanski "Kurir" objavio je da se folk pjevač Amar Jašarspahić Gile obavezao da će finansirati i stipendirati sina rudara Hajrudina Bradarca, potresen viješću da je taj rudar iza sebe ostavio tek rođenu bebu i sina koji kreće u osnovnu školu. U tekstu su i navodne Jašarspahićeve riječi da "je i on dijete rudara i da zna koliko je težak taj hljeb".


Lični publicitet

- U tim danima bili smo okupirani prečim stvarima. Rahmetli Hajrudin i ja imamo jednog sina, 17-godišnjeg Amara koji završava srednju školu. Nemamo bebu niti sina koji kreće u školu. Žao mi je što se ljudi time bave, koriste rudare za dnevnu politiku i lični publicitet. Ko god je htio, mogao je kod nas sve provjeriti - kazala nam je Mirzeta.

Jedina supruga poginulog rudara iz Raspotočja koja ima bebu je Sadbera Halilović, koja je prije nekoliko mjeseci rodila malenog Imrana.

bradarac-gile1

Faksimil teksta iz "Kurira": Netačni napisi


Bez odgovora

Međutim, ni u porodici Mehmedalije Halilović ne znaju ništa o "humanom gestu". I porodice ostalih stradalih rudara opovrgnule su da su ih ikada kontaktirali menadžeri ili sam pjevač.

Kontaktirali smo Jašarspahićevog menadžera Jasmina Lehmana Tonija koji je rekao da se "ne bi miješao u privatne odluke i stavove pjevača te da ne zna je li on napravio takav potez". U više navrata smo pokušavali stupiti u kontakt i s pjevačem, ali nije odgovarao na pozive i poruke.

 

Donacija od "Berala"

Pet rudarskih porodica prije nekoliko dana primilo je po 1.600 KM, koje je za njih osigurao "Beral Music", organizator koncerata u regionu. Kako je rekao vlasnik "Berala" Almir Braco Berberović, željeli su im pomoći skromnim darom od prihoda s koncerta u zeničkoj Areni.


avaz