29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 06 Novembar 2014 23:31

Nestaju pluća zeničke kotline

Uzalud smo preko sredstava informisanja upozoravali SPD ZDK, Opcinu Zenica, ZDK i javnost kako se vrsi doznaka '' gole sjece'' crnogoricne sume na najljepsoj planini Centralne Bosne, Rogatke. Naziv je dobila zbog toga sto su mjestani Pepelara na njenim proplancima pronalazili rogove jelena koji su se uz riku borili za prevlast nad stadom srna.
 
Fotografije koje vam dostavljamo snimljene su prosle godine i predstavljaju plato nedirnute Rogatke a pokazuju svu ljepotu krajolika i cari Bosanske planine. Na zalost nasi apeli nisu urodili plodom i zadnjih 8 mjeseci svjedocimo definitivnom unistenju Rogatke, usljed primjene teske mehanizacije prilikom sjece smrce, jele i borova. Sama planina je izbrazdana desetinama jaruga i staza kojim su teski traktori izvlacili trupce do putne komunikacije Pepelari Begov Han. Da bi se stvorio jedan centimetar plodnog zemljista potrebno je da prodje na desetine vijekova sto znaci da su te povrsine kojim su se kretali ti traktori zauvijek unisteni za posumljavanje i eksploataciju.
 
SPD ZDK izvozi trupce u inostranstvo i prema izvjestaju nekih sredstava informisanja i sluzbenih agencija u ovoj godini je izvoz povecan za preko 13 posto. Svedoci smo ovih dana prekomjernog aerozagadjenja Zenicke kotline i svaka sjeca suma na podrucju Opcine Zenica predstavlja svojevrstan udar na i onako lose ekolosko stanje. Iz osnova ekologije je poznato da sume apsorbuju ugljen dioksid, ugljen monoksid i prasinu a emituju kisik bez kojeg je nemoguc zivot na ovoj planeti. Prije par godina NG OTPOR je zahvaljujuci sredstvima informisanja i stalnom pritisku prisilio upravu SPD ZDK da izvrsi sanaciju terena na Smetovima koji je bio unisten djipijadom cije je odrzavanje odobrila direktorica tog javnog preduzeca. Od nadleznih Opcinskih i Kantonalnih inspekcija zahtjevamo da izadju na teren i da se uvjere u istinitost nasih navoda i da angazuju strucnjake koji ce predloziti sanaciju terena /ravnanje jaruga/ kako bi se bar djelimicno smanjila ucinjena steta i da se podhitno to podrucje nakon sanacije posumi. Ovaj slucaj nas jos jednom uvjerava u tacnost istrazivanja Univerziteta Yel i Kolumbija po kojoj je nasa zemlja na 173 mjestu u Svijetu kada je u pitanju odnos politike prema ekologiji.
 
Ocekujemo zurno angazovanje institucija sistema /Pravnih, Sudskih i Izvrsnih vlasti/.
 
Za NG Ekoloski pokret OTPOR  ekolog Akif Smajlovic, prof.
 
 
 
 
..