29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 22 Septembar 2014 23:59

Upis djeteta u knjigu rođenih

Veliki pozdrav zelim samo da vam ispricam svoj slucaj zbog kojeg se dvoumim  ima li smisla vise objavljivati informacije o vise umrlih nego rodjenih. Uostalom, sve ce vam biti jasno u nastavku. Hvala Bogu dobio sam sina, bolje receno porodila se moja supruga s mukom u bolnici, al to je vise opste poznato ako ne das pare i napatit ce se - ipak, nije sad to razlog mog pisanja vama, kaze nam nas redovni posjetilac N.K. i nastavlja. 

 

Iz bolnice su otpusteni supruga i dijete ja odlazim da vidim u opstini sta mi je sve potrebno da upisem dijete i kao sto pokazuje slika ispod teksta - Izvadim sve potrebne papire koje naravno placas uz sve moguce takse jer licna karta nista ne dokazuje ni da sam drzavljanin BiH ni da sam ziv niti da sam to ja pa mi je potreban rodni list drzavljanstvo cips tj sve ono sto mi je bilo potrebno za licnu kartu. 


- Sve povadio predao na salter za upis u maticnu knjigu rodenih kad ce ti meni gospoda reci - a kopije licnih karti ovjerene ??? One se ne vide na slici dolje, tek na slici lijevo od teksta koju sam slikao nakon njenog upita o kopijama pa sam pitao ako ja dodam nesto hemijskom da li ce i to trazit nakon cega sam naravno bio bezobrazan - kako gospoda kaze. 

 

Ok - kopirao sam ja onda licne karte, cekao u redu na ovjeru skoro sat kad momak od nekih 20-22 godine ispred mene ovjeri nesto preda radnicku knjizicu, upisa broj radnicke u knjigu ne plati nikakvu taksu pa ja slucajno da pitam ako sam na birou jesam li osloboden takse kaze meni sluzbenik - naravno!

 

Napustim ja red odem do kuce po radnicku pa ponovo u red i opet nekih sat u redu i super stigao na red kaze 8 KM takse - pa na birou sam - jesi, al ovu privilegiju imaju samo demobilosani borci i RVI - iako onaj decko mislim da nije niti jedno niti drugo - to mi niko nije rekao prosli put - pa kaze meni sluzbenik da sam bezobrazan i da odem na biro ako mogu dobit jednu od te dvije potvrda bit cu i ja osloboden - pa hajd tako to sve kod nas funkcionise - i da, nisam dobio jos maticnog broja za dijete bit ce ubrzo!!!

 

I izgubi covjek nekih 2-3 dana u opstini nekih 50 KM na takse pa kome je do dijece i kako ce neko upisat dijete ko nema novac. Pa bih vas zamolio da mi provjerite kad odem po maticni hoce li mi trebat uvjerenje o nekaznjavanju djeteta :)))


...N.K.


WP 20140901 003