19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 18 Juli 2014 22:52

Šta je nama Vladin kredit za spas

Skupština ZE-DO kantona je većinom glasova, odnosno „ZA“ (SDP, SBB, BPS, SBiH, NSRzB, HDZ i nezavisni zastupnik) i „SUZDRŽANI“ (SDA) na „hitnoj sjednici“, održanoj 14.07.2014. godine, dala „zeleno svjetlo“ Vladi ZE-DO kantona i njenom premijeru da Kanton kreditno zaduži za 30.000.000 KM. Uz ovo dugoročno zaduženje, aminovala je i kratkoročno zaduženje ZE-DO kantona za 10.000.000 KM.

 

To praktično znači realizovanje dugoročnog kredita 16.500.000 KM (što je ranije odobrila Skupština) i 30.000.000 KM (odobreno 14.07.), kao i kratkoročno zaduženje po bankovnom limitu 10.000.000 KM. Kada sve to prostom matematikom saberemo, Zeničko-dobojski kanton će u periodu pred nama biti u kreditima, samo glavnice 56.500.000 miliona KM.

 

Kratkoročno zaduženje će se realizovati u IK Banci d.d. Zenica. Po ovom pitanju već se nešto poradilo o čemu govori vijest objavljena na zvaničnoj stranici Kantona (http://www.zdk.ba/ vijesti/razgovor-o-kratkorocnoj-pozajmnici). Sramežljivi osmjesi sudionika razgovora na popratnoj fotografiji nagovješćuju „bolje“ finansijske dane za budžetske korisnike.

 

Kada je riječ o dugoročnom kreditu predstoji malo složenija procedura za dobijanje novca. Trebalo bi raspisati tender, na koji bi se trebale javiti banke i ponuditi opcije za kreditno zaduženje. Uz glavnicu 46.500.000 KM, Kanton će servisirati i kamate (cca 5.000.000 KM), a neizostavna je i obrada kredita.

 

Nego, šta ovim kreditima dobijaju građani Zeničko-dobojskog kantona, odnosno budžetski korisnici, njih preko 8.000 duša, koji posljednjih mjeseci iščekuju majsku, junsku, a vrlo skoro i julsku platu k'o ozeblo sunce???

 

Jedna plata (majska) je već „legla“ na račune budžetskih korisnika (danas-juče), a do kraja mjeseca očekuju još jednu (junsku) jer je po izjavama budžetlija da će tako biti „stigao haber iz Kantona“. Očekivati je isplatu i julske plate do kraja augusta (odnosno do početka školske godine-jer ne smijemo zaboraviti oštre tonove kojima se služi rukovodstvo sindikalaca prosvjetara). Usporedo, bit će isplaćene obaveze po drugim osnovama, socijalna davanja, poticaji i slično... Već su na adresu premijera ZE-DO kantona stigla upozoravajuća pisma određenih organizacija u kojima se podsjeća premijer i određeni njegovi ministri, čije su novce potrošili i kakva bi trebala biti lista prioriteta u raspoređivanju kreditnog novca.

 

I kada se budžetskim korisnicima izmire zaostala primanja (do septembra) ozarit će im se lica. To je i razumljivo jer ljudi čekaju plate koje su zaradili. Onda (12.10.) dolaze izbori, a time i velika očekivanja političkih (ne)figura, prije svih, SDP-ovih nosilaca za državnu listu (predsjednika KO SDP-a) i kantonalnu listu (aktuelnog premijera kojeg demonstracije građana natjeraše na odstupanje premijerskog mjesta), inače gorućih  inicijatora za „spas Kantona“, tj. kreditno zaduženje ZE-DO kantona i očito kupovanje naprijed ozarenih lica.

 

Evo i zašto!

 

Za početak, recimo da zastupnicima u Skupštini ZE-DO kantona na „hitnoj“ sjednici nisu dostavljeni materijali sa pojedinostima oko kreditnog zaduženja (rok otplate, utrošak kreditnih sredstava...). Pa, krenimo zdravom logikom... kada dugoročni kredit dođe na naplatu (a to je, najvjerovatnije, nakon šest mjeseci grejs perioda), otprilike početkom iduće godine, nastupit će i finansijski problemi od kojih se Zeničko-dobojski kanton neće oporaviti, a budžetski korisnici se vjerovatno više nikada neće biti ozarenih lica.

 

Dolaskom aktuelnog premijera na funkciju (nosioca kantonalne liste SDP-a na predstojećim izborima), deficit ZE-DO kantona je bio cca 15.000.000 KM, a sada samo za januar-maj 2014. deficit iznosi preko 20.000.000 KM, plus namjenska sredstva koje je potrošio, a nije vratio u visini 14.200.000 KM, plus stvorenih, a neplaćenih obaveza za januar-juni 2014. preko 53.000.000 KM  ( http://visoko.co.ba/vijesti/politika/5098-budzetski-korisnici-nemate-se-cemu-nadati). A, kreditno zaduženje (preko 50.000.000 KM) će sačekati novog premijera (koji, budimo realni, neće biti iz redova SDP-a).

 

Građanima Zeničko-dobojskog kantona ostaje da se pitaju kako će Kanton vratiti ovolike novce i pri tome redovno ispunjavati obaveze prema svojim korisnicima? Bez kredita nema se dovoljno ni za isplatu plaća, a ko garantuje da se u narednom periodu neće ponoviti „drastični pad priliva sredstava“ kada nam se ionako cijela bh. zbilja raspada u svim segmentima. Još ako znamo da je u aprilu ove godine u Domu naroda PFBiH usvojen Zakon kojim se od Zeničko-dobojskog kantona uzima nešto od prihoda, nije zgoreg spomenuti da su za ovakav zakon glasali i svi zastupnici SDP-a sa područja ZE-DO kantona.

 

Budžet Vlade ZE-DO kantona za 2014. (cca 290.000.000 KM) je itekako bio nerealan, kao što je, najblaže rečeno, nerealna i kompletna politička priča aktuelnog premijera i njegovog političkog mecene u liku predsjednika KO SDP-a ZE-DO kantona (inače nosilaca kantonalne i državne liste SDP-a na predstojećim izborima).

 

I da je tačno da je deficit ZE-DO kantona u periodu 2008-2013. dosegao 75 miliona KM (po godini 12,5 miliona KM), kako javno govori aktuelni premijer, on je sam za samo šest mjeseci ove godine uspio napraviti deficit 20.000.000 KM. Tako je aktuelni premijer postao rekorder u stvaranju dubioze, od osnivanja ovog kantona. Kad se sve prostom matematikom sabere, za samo godinu dana svoga jadnog mandata građanima ZE-DO kantona (i svome nasljedniku nakon izbora) ostavlja dugove desetinama miliona KM.

 

I gdje su ovdje rezultati aktuelnog premijera (nosioca kantonalne liste SDP-a na predstojećim izborima) koji je, ne tako davno, prije samo godinu dana, u nastupu nakon imenovanja za premijera istakao da će raditi na prihodovnoj strani Budžeta ZE-DO kantona. Kako to sada zvuči dječije smiješno, adolescentski nedoraslo i politički sramotno. Toliko smješno, nedoraslo i sramotno da će budžetski korisnici već početkom naredne godine, nažalost, suze roniti. Stoga, budžetski korisnici, probajte uštedjeti od ovih plaća jer ko zna kada će vam i kojim političkim trikovima, s novom godinom, biti isplaćivana lična primanja. 

 

I kako reče Husnija, šef policije, u filmu „Gori vatra“ ...“Zaime, jeb'o si nas za sva vremena, shvataš li to....“

 

preuzeto sa http://visoko.co.ba/vijesti/politika/5199-zaime-jeb-o-si-nas-za-sva-vremena-shvatas-li-to

naslov-redakcijski