28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 01 April 2013 21:25

Zašto nisam čitao budžet Zenice

Prije svega želim iskoristiti priliku da svim sugrađanima katoličke vjeroispovjesti poželim sretan Uskrs. Sve najbolje i uzdravlje. Ja vam mogu u svoje ime poželjeti ono što želim prije svega svojoj porodici, a to je da ćemo svi zajedno jednom dočekati dan da živimo u gradu po mjeri ljudskog bića, a ne po mjeri psa lutalice. 

 

 

Priliku da uputi čestitku svim građanima Zenice iskoristio je i glavni gradski trovač Mitall koji je preko vikenda u zrak ispustio tone i tone narandžastog dima. Kad god bi vam se pogled uputio prema pogonima „izvoznog giganta“ (kako mu tepaju u udruženju privrednika Zenice) mogli ste vidjeti oblak narandžaste boje. Indijskom vlasniku grada ništa nije sveto, pa tako ni blagdan – to je samo još jedan „dan prilike“ kada inspekcijski organi imaju slobodne dane i ne prate situaciju i zašto to onda obilato ne iskoristiti. A opet pomislim, možda su i oni farbali jaja, mada mi nije jasno zašto sva u jednoj boji?

 

- Šta bi ti Mujo da dobiješ na Bingu? – upitaše Muju s jedne lokalne televizije

- Vratio bih dugove. – ponosno odgovori Mujo

- Dobro, a ostalo?

- Ostali neka čekaju.

 

Stručnjaci kažu da još uvijek nismo dotakli dno, ekonomsko dno (moralno jesmo). Tvrde da narodu voda još nije došla do grla iako su nam svaki mjesec računi sve veći, a prihodi sve manji. Kažu isti ti stručnjaci, da ćemo dno uskoro dotaći, kada primanja više ne bude, a računi ostanu i onda će, opet kažu stručnjaci, uslijediti bunt širih narodnih masa koji će rezultirati masovnim izlascima na ulice i razbijanjima izloga (zašto izloge mi nije baš jasno, izlozi su najmanje krivi za trenutno stanje. Možda je bolje da se razbije glava nekom od političara). Tako kažu stručnjaci, a ja mislim opet da će prve na ulicu izaći majke porodilje kojima evo već 4 mjeseca kasni naknada za porodiljno odsustvo. Naknada se isplaćuje sa nivoa kantona a u petak je stigla informacija iz ministarstva finansija kantona da su uspjeli sabrati dovoljno novca da budžetskim korisnicima isplate plaće. A šta je sa ostalima kojima je kanton dužan? Neka čekaju rekao bi Mujo. A među tim ostalima su i bebe o kojima se toliko pisalo u posljednje vrijeme. Bebe se ne mogu upisati u matičnu knjigu rođenih jer nije izglasan neki zakon na državnom nivou, majkama beba se ne isplaćuje naknada za porodiljno od koje bi trebale da nahrane i obuku bebače i onda se čudimo što nam je u državi „bijela kuga“ i što je prosječan stanovnik BiH po godinama uskoro penzioner – ovo ako uzmemo u obzir ove što se penzionišu sa 40 godina života. Uglavnom, uskoro možemo očekivati „Pelenica revoluciju“ gdje će se majke novorođenih stanovnika Zenice skupiti pred zgradom kantona. Dostojanstveno će, kako i priliči mladim majkama, ulaz u istu „ukrasiti“ ukakanim pelenicama. 

 

Da ne dužimo, možemo zaključiti da su vlasti uspjele u svom naumu da stvore državu koja će u jednom mjesecu uspjeti sabrati sredstva da isplati plate administrativnim radnicima, programa za razvoj nema ni na mapi, a evo lagano ukidamo i socijalna davanja. Dobro došli u prvu birokratsku državu na svijetu.

 

Ove sedmice se općinske strukture mogu opustiti. Usvojen je budžet Općine Zenica za 2013.godinu, skinuo sam isti, ali ga nisam analizirao jer mi je doktor zabranio da se sikiram. Kaže da se sikiracijom mogu navući razne bolesti, pa sam sebi uzeo tjedan predaha. Bez sikiracije sam tako otišao na rukometni meč našeg Čelika i Goražda koji su naši čelični momci dobili i skoro pa obezbjedili ulazak u Ligu 6. Odmah su, nakon meča, zakukali iz uprave RK Čelik kako nemaju love za to takmičenje, ali nema sikiracije biće love – budžet Općine za ovu godinu je 47 miliona KM (17 miliona više nego prošle godine), tako da će biti para i za građevinske poduhvate i za vrhunski sport. Momci, vaše je da igrate, kvalitetnim predstavama i borbenošću privučete publiku na tribine naše Arene, a novca će biti i nikome se neće ostati dužno. Usput bih Upravi kluba predložio da na narednu utakmicu omoguće besplatan ulaz majkama i malim bebama. Ubjeđen sam da će plač malih, gladnih i ukakanih bebača dostojno zamjeniti Robijaše koji iz nekog razloga ne pohode vaše utakmice. 

 

A Robijaši nisu bili u subotu u Širokom Brijegu. Policija im je zabranila gostovanje na utakmici našeg NK Čelika iz „sigurnosnih razloga“. Pomislite kako se jadno osjećate kad vam više ni policija ne može garantovati sigurnost, najbolje da se zaključamo u svoje stanove i kuće i da ne izlazimo nikako. Tekma se mogla pogledati preko interneta, a ja sam pogledao drugo poluvrijeme i mogu reći da su me momci oduševili pristupom i borbenošću. Zasluženo su pobjedili, a o razlozima pobjede se dugo raspravljalo. Mišljenja su podjeljena, neko reče da je za pobjedu zaslužno to što je Vlado Jagodić suspendovao trojicu igrača koji su se alkoholom borili protiv sporta, drugi opet tvrde da su igrači izgarali na terenu jer im je isti taj Vlado Jagodić obećao da će ih počastiti ručkom ako dobiju, treći tvrde da su igrali za svoje Robijaše koji nisu mogli prisustvovati meču, dok oni četvrti se kunu da je to zato što je NK Čelik izmirio dio obaveza prema igračima koji su nosili dres Čelika u ranijim sezonama, a putem Suda potražuju svoje „zarađene“ premije i plate usljed čega je Čeliku dan prije utakmice prijetila opasnost suspenzije iz takmičenja. 

 

Ovi četvrti su interesantni, kažu oni da se samo jednom od tih igrača koji su tužili klub, izvjesnom Dariju Puriću ostalo dužno preko 100 hiljada KM, a isto kažu da je to njegova zarada za jednu sezonu nošenja dresa NK Čelik koju mu je obećao niko drugi do naš dragi načelnik (a NK Čelik ugovorom preuzeo obavezu). Obećanje, ludom radovanje, pa se tako i Darijo uzalud radovao i morao je na kraju svoje potraživanje da naplaćuje sudskim putem. I naplati ga naravno, a ostaće tajna kako je NK Čelik došao do tog novca s obzirom da je najveći dužnik od sportskih kolektiva i s obzirom da plate igračima koji sada igraju nisu isplaćene unazad 3-4 mjeseca. Ostaće tajna, a nije ni bitno dok god ima rezultata.

 

Kenan Ć.