29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 05 Januar 2013 09:54

Zeničani su najbolji monitoring

 

Citam novu-staru vijest o uspostavi monitoringa aerozagadjenja od strane zenicke Opcine. Nakon osam godina nacelnikovog mandata, totalno promasenog po pitanju zastite zivotne sredine, stvari su postale toliko ozbiljne da se eto, konacno poduzimaju « prave mjere » kako bi se zagadjenje smanjilo : Postavljaju se nove mjerne stanice sa displejom koji ce nam, kao dobrim mazohistima, prikazivatni  uzivo, nas lagani odlazak u bolest, u smrt.

 

Kada sam cuo za tu vijest, prva stvar koja mi je pala na pamet je vic kojeg svi poznajemo : Ide Huso ulicom i vidi kako neki covjek udari njegovog prijatelja Hasu. Pridje, i kaze covjeku koji je napao Hasu : -« Hajd ga jos jednom udari ako smijes ! » Ovaj ponovo odalami Hasu. Huso ce ti jos jednom : -« Hajd ga ponovo udari ako smijes ! » Ovaj opet odvali Hasu. U to ce ti Haso : -“De Boga ti Huso, prestani me braniti !”

 

Sada pretvorite ime «Haso » u «gradjanin Zenice” I dobicete pravu sliku zenickih prilika.   Nazalost,  ono sto Zenicani dozivljavaju nije vic, nego jedna teska, neugodna zbilja. Sto nas Opcina vise brani, zagadjenje je sve vece I vece I tome se ne vidi kraj.

 

Postavljaju se dakle nove mjerne stanice. Cemu taj veliki trosak kad u Zenici postoji bar sto hiljada mjernih stanica, onih zivih, vjerodostojnijih od bilo kakve savremene tehnicke naprave !

 

 Predvidjen je i displej. Cemu opet taj veliki trosak kada se je najbolji i najvjerodostojniji displej pojavio na ulicama Zenice 22.12.2012. ! Protesti na koje aludiram su organizovani od ozbiljnih i odgovornih ljudi, ucesnici su isto tako bili i ozbiljni i odgovorni. Pravi dostojanstveni,  civilizovani gradjani, svjesni katastrofalne situacije u kojoj se nalazimo i ozbiljno zabrinuti za svoju buducnost kao i za buducnost narastaja koji dolaze.

 

Odluka o postavljanu mjernih stanica za Zenicane ne najavljuje nista dobro. Jedan predstavnik Opcine kaze :- « Ako aerozagadjenje predje odredjeni nivo, moci cemo proglasiti uzbunu ! »

 

 U momentu dok se gradjani Zenice nadaju ljepsoj buducnosti ovaj covjek govori o uzbunama, to je van svake pameti ! Jesmo li to mi u ratu ? Ako jesmo, treba uprijeti  prstom u neprijatelja a ne suradjivati s njim uklapajuci se vec godinama u njegovu strategiju kupovine vremena. Jer Mittalu, glavnom uzrocniku nasih nevolja , ovakvo ponasanje Opcine savrseno odgovara.

 

I sta na pr. ako se proglasi uzbuna ? Da li je Opcina spremna da stavi na raspolaganje 100000 maski, da dostavi kisik oboljelim osobama ? Sta bi bilo sa radnicima Mittala koji bi bili najugrozeniji ? Da li bi se mogla pruziti medicinska pomoc ljudima koji bi se osjetili lose ? Koliko bi to sve kostalo i ko bi platio ?

 

 Treba sprijeciti da dodje do takve situacije a na tom planu nije uradjeno nista. I ne moze biti posto se radi o nedodirivom Mittalu!

 

Mjerne stanice i displej nece nista promijeniti po pitanju zagadjenja. To su samo inertne masine, savrseno indeferentne na porast kancerogenih I drugih inih oboljenja u Zenici. Ovo je samo jos jedan pokusaj ljudi, koji bi nas trebali stititi, da nam bace prasinu u oci, kao da ta prasina moze sakriti katastrofalnu istinu o Zenici.

 

Posto zagadjenje spade u krivicna djela, duboko sam ubjedjen da ce Mittal, kao I svi njegovi saucesnici , krivicno odgovarati za zlocin pocinjen protiv gradjana Zenice. I javni tuzitelji imaju djecu, I njihova gradjanska I ekoloska svijest raste! Sve je to samo pitanje vremena….

 

Enver Hasanbasic