24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 22 Septembar 2012 17:10

Zeničani na biciklima, ali....

Općina Zenica se ovog vikenda priključila porodici od preko 2.000 gradova Evrope i svijeta u obilježavanju „Evropske sedmice mobilnosti“ i obilježavanju 22. septembra - „Svjetskog dana bez automobila“. Tako su se danas stotine Zeničana priključili biciklističkoj vožji od centra grada do prigradskog naselja Janjići i natrag. Istovremeno, onima kojima je prijevoz bio neophodan javni prijevoznik “Zenicatrans” je u period zatvaranja gradskih saobraćajnica zbog biciklista ponudio da svoje automobile barem na nekoliko sati zamijene – besplatim gradskim prijevozom. Jučer, centralna gradska pješačka zona proširena je za još nekoliko ulica, u kojima je bio zabranje saobraćaj motorih vozila. MEĐUTIM, kako većina priča ima i drugu stranu, prenosimo vam dojmove jednog od učesnika današnje manifestacije -

  

 

Divna manifestacija-organizacija ravna katastrofi...  Željo smo očekivali današnju manifestaciju Svi na bicikla, gdje nas je na samom početku dočekao turbo folk na Kamberovića polju, nakon čega smo dobili uputi o ruti, obezbjeđenju, te da to nije trka i da svi treba da uživamo,bla,bla.

 

Nagrade za sve koji stignu na cilj - majice, bedževi, nagrada za namlađeg učesnika, i dr. Na početku i kraju kolone su bila policijska auta, i nekoliko policajaca kroz grad na najuočljivijim mjestima. Vozači su vozili slalom između učesnika u vožnji, a mi slalom između pokradenih šahtova. Nakon što smo izašli iz gradske zone, ostavljeni smo da se snalazimo kako ko zna i umije, Nakon stizanja na cilj, bačeno je 20-ak majica među rulju, grupa sa najmlađim učesnicima na začelju kolone od 5 do 7 godina dobila je šipak, ali smo zato dobili OZBILJNE i GLASNE kritike da smo spori, da požurimo, i da imamo tri minute da krenemo nazad.

 

U povratku, kombi organizatora koji je bio predviđen da pruža pomoć i koji je bio pun majica koje nisu podijeljene djeci, bezobrazno nas je pretekao tolikom brzinom da je jedno od djece starosti 8 godina zgurao sa ceste naočigled svih, navodi u svom emailu naš posjetilac, učenik manifestacije, čiji identitet ne objavljujemo na njegov zahtjev.