29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 03 Juli 2012 14:40

Svakog dana novi karcinom

Delegacija Fondacije „Sanela Redžepagić“ povodom navršavanja četvrte godišnjice od prerane smrti operne dive čije ime nosi, posjetila je danas žene koje se na Odjelu onkologije Kantonalne bolnice Zenica liječe od karcinoma dojke. Zajedno sa članovima Fondacije, oboljele su obišli i sponzor i prijatelj Fondacije, kompanija „Beauty Studio Vitez“, koji su poklonima i kozmetičkim tretmanima pokušali pacijenticama uljepšati dan te ih tako podržati i ohrabriti u liječenju.

 

„Želja nam je bila da ovim susretom donesemo bar malo radosti ovim ženama i povećamo njihovo samopuzdanje u borbi s bolešću, od koje je preminula i naša Sanela. Fondacija će i dalje u svojim aktivnostima ukazivati na nužnost uvođenja pravovremenog skrininga karcinoma dojke, a u tom cilju će nastojati i nabaviti neke od aparata potrebnih za ovaj skrining“, izjavila je Larisa Gavran, sestra preminule Sanele Redžepagić i jedna od čelnica Fondacije.

 

Na Odjelu onkologije KB Zenica koji je zahvaljujući donaciji italijanske regije Pijemonte otvoren 2008. godine, od maja te godine tretirano je oko 2.500 različitih malignoma, od čega je oko 1.000 karcinoma dojke. Kako je rečeno, svakog mjeseca prime 30 novih pacijenata, od kojih je trećina sa karcinomom dojke