29 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 27 April 2012 10:01

Protest ekologa Općini

Mailom smo 05.03.2012.god. upoznali Opcinske organe i Zenicablog sa problemom drvoreda lipa u Babinoj rijeci u blizini En Sar dzamije cija su stabla nastanile licinke plamene stjenice. Tom prilikom smo od nadlezne sluzbe Opcine zatrazili zastitu lipa prskanjem adekvatnim hemijskim sredstvima. Na nas dopis nije reagovala Opcinska sluzba a posljedice nemara su danas ocito vidljive. Kako se licinke hrane sokom iz biljke doslo je do potpunog susenja dvije lipe a desetak lipa zaostaju sa vegetacijom i na njima su primjecene plamene stjenice koje se nastavljaju hraniti korom drveta sto zorno prikazuje jedna od slika.

 

Ekolosko stanje u Zenici namece potrebu da se na nivou Opcine i Kantona formiraju ministarstva iskljucivo za ekologiju. Prema ovogodisnjem budjetu Opcina Zenica je za ekologiju namijenila svega 450000 KM dok ce ostala sredsva koja se namjenski odvajaju od registracije automobila, Mittala i ostalih utrositi na izgradnju putnih komunikacija u ruralnim dijelovima Opcine u svrhu kupovanja glasova na predstojecim opcinskim izborima.

 

Premjestena stabla iz Sarajevske ulice pod pritiskom OTPORA formirala su park sjecanja na naucnika, humaniste i ekologa prof.dr. Mustafe Omanovica i ono sto nas narocito cini sretnim stabla su nastavila sa vegetacijom cineci lijep pejzaz.

 

Zenica,  Za NG Ekoloski pokret OTPOR ekolog Akif Smajlovic, prof.